Powered By Blogger

středa 7. srpna 2013

5 tipů na bolavé zoubky


Zdravím všechny, dnes se budu věnovat tématu pro nás právě aktuálnímu, a to bolavým zoubkům u kojenců a batolat. Majdě se zuby nejprve ozvaly ve čtyřech měsících. Tak jsme si mysleli, jak je napřed a čekali jsme a čekali, až to zase přešlo. Pak se vždycky jednou za čas zuby zase ozvaly, nicméně na ty skutečně první a prořízlé jsme museli čekat skoro až do devíti měsíců. Zato se vyklubaly hned dva téměř po sobě a dávají nám všem zabrat. Co nás minulo u střevních kolik, zažíváme teď se zuby. No nevadí, každé dítě má něco. No a jesli jste na tom podobně, asi taky hledáte, jak byste té svojí ratolesti ulevili. Dala jsem dohromady pět triků, které na zoubky pomáhají nám. 

Vezmeme to od těch těch nejjemnějších až po silný kalibr. Tak tedy za prvé: Chlazený meloun


Funguje skvěle, není moc sladký a prcek se zabaví na dost dlouho dobu. Záleží na tom, jak daleko je prcek s pevnou stravou. Majdule se na meloun hned napoprvé přisála a od té doby je to její oblíbenec.

Za druhé - studený bílý jogurt
Bílý jogurt funguje nejenom na spálená záda, ale překvapivě dobře zabírá i na bolavé zoubky. A to i když prcek jiné jídlo díky bolesti zubů odmítá. U nás tedy zabírá spolehlivě.

Za třetí - kousátka a hryzátka
u nás doma najdete celou řádku nejrůznějších modelů, používáme je s různým úspěchem. Některá jdou vychladit, nicméně podle naší zkušenosti studená moc dlouho nevydrží. Na druhou stranu i malá pomoc je pomoc, tak zkoušejte různé modely a uvidíte, který se osvědčí právě vám. 

Za čtvrté - Calgel
Čtvrtý a pátý tip není pro matky, které jsou proti chemii. Calgel je orální gel obsahující lidocain, působí tedy lokálně a znecitlivuje bolavou dáseň. Před aplikací je dobré mít jej v lednici, zároveň pak dáseň chladí. Je trošku složitější dostat gel na určené místo, jelikož dost klouže z prstu a dítě se vám bude pořád ten prst olizovat, no ale s trochou cviku se to dá zvládnout. Funguje celkem dobře, dítěti alespoň na chvilku uleví.

Za páté - Paralen
Tohle už je těžší kalibr, nicméně růst zubů u prcků leckdy provází průjem a teplota. Když je tedy nejhůř, je podle mě asi lepší ve výjimečném případě dát Paralen, aby si dítě odpočinulo, než striktně odmítat léky. My jsme ho tedy museli použít jen jednou a zabral krásně. Všichni jsme se vyspali dorůžova a  Majdě se viditelně ulevilo.


A co používáte na bolavé zoubky vy? Pokud máte nějaký tip, určitě mi jej napište do komentářů, rádi vyzkoušíme něco nového.

Přeji vám hezký den a klidné noci :-)

M.

9 komentářů:

  1. Ahoj, my pouzivame homeopatika Chamomilla vulgaris redeni 15CH, 3 kulicky mu dam primo do pusy a cuca to (ale lepsi rozpustit), je to i proti vzteku, muzes to davat kdykoliv podle potreby. Fakt nam to pomaha i kdyz je vzteklej :) Z gelu na dasne jsme meli Citrovital, moc jsem ho nepouzila. Pak jsme meli jeste jantarovy koralky, ale to je spis na ozdobu :) Nic jinyho, zadny Paralen ani na stolicky, zabrali ty homeo. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, díky moc za tip, já bohužel na homeopatika nevěřím. Nicméně nikomu neberu, co používá. O Citrovitalu jsem neslyšela, půjdu si to vygooglovat :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To je skoda, fakt zabiraj, na zuby, bolest a vztekly dite to nejlepsi!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, Ty máš taky hezký blog, spousta zajímavostí a užitečných rad pro maminky :-) Sleduji ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. ahoj, my máme výborné zkušenosti s jantarovými korálky! První dcera řvala a řvala - zoubky taky až na devátém měsíci, calgel na nic, kousátka se nenaučila používat :-) a pak jsem koupila korálky a bylo to! a Samozřejmě se nebráníme Nerofenu - jako já si na bolest zubů taky dám ibák, tak proboha proč ho nedat trpícímu dítěti! Druhá teď půlroční kočka má korálky už tři týdny a rozhodně spí lépe a dáváme okurku salátovku chlazenou (stejné jako meloun), křupky kukuřičné (sama si je drží a baští kvanta) a ta tedy kouše všechno a samozřejmě klasika - strč mámě prst do pusy a pěkně silně zkoušej kousání :-)! držím palečky a chválím blog!super!

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuju za pochvalu a za tipy... Ty korálky si jdu vygooglovat :-)

    OdpovědětVymazat
  7. nám se hodně osvědčil právě Citrovital, který dásně maličké parádně masíroval a asi i zklidňoval. mimo jiné nám také pomáhal dudlík a suchej rohlík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dudlík Majdule odložila právě někdy v době, kdy jí začaly růst zoubky... Rohlík nám teď už taky pomáhá...

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie