Powered By Blogger

středa 16. ledna 2013

Rodíme u Apolináře - teorie vs. realita

Zdravím všechny,

tak dnes mám pro vás avizovaný a dlouho promýšlený příspěvek o rození u Apolináře.





Porodní příběh si asi nechám pro sebe, každý porod je jiný a tohle povídání se hodí spíš k špitání nad kafem než na internet. Jen bych to shrnula, že jsem nakonec rodila akutním císařským řezem a kdybych nebyla v porodnici, už by asi bylo po mně i po Majdě. Asi nejvíc mě překvapilo, jak nám paní na kurzu vyprávěla, že nám tatínkové mohou masírovat záda ve sprše, tak to je opravdu úsměvný mýtus. Tatínka totiž pustí až přímo na porodní box, v koupelně je malinko místa, dávají se tam klystýry a je tam obecně dost nabito, takže muž tam opravdu nemá co dělat. Vanu na úlevu měli vypuštěnou, nejsem si jistá, jestli ji vůbec používají. Jediné, co mě opravdu rušilo bylo množství lidí na porodním sále, na hekárně a i mezi boxy. To mi bylo dost nepříjemné, i když přes bolesti jsem to vnímala jen mlhavě. Sice jsem podepsala souhlas, ale nevím, jak by se řešilo, kdybych s tím nesouhlasila. Všichni by se koukali jinam :-) ? Nemyslím to zle, jsem pro to, aby se studenti učili v praxi, ale vybavuji si opravdu hodně lidí a velký hluk. Tolik k porodu.

Po narkóze jsem se probrala na JIP, tady všechno šlape jak má, sestřičky jsou bezvadné a trpělivé. Dokonce nás navštívila hned i rehabitační sestra s radami na cvičení. Hned druhý den mě už převezli na šestinedělí a to na nadstandart. Když byla ta možnost, řekla jsem si, že si to za ten porod zasloužím ;-)



Komfort byl opravdu maximální, jak můžete vidět. Koupelna na pokoji, jídlo se servírovalo na chodbě u příjemných stolků, no jako v lázních. Na šestinedělí se toho taky hodně dělo, musím opět pochválit všechen personál a že se jich u nás vystřídalo. Nesetkala jsem se s jediným zádrhelem. Snad jen pro mne i pro maminky se mnou na pokoji byly dost matoucí pokyny dětských sester. Každá totiž radila něco úplně jiného. Např. kojte pravidelně po 3 hodinách i noci, pak zase v noci nemusíte kojit tak často. Nebo zase přikládejte každou hodinu a druhá zas, stačí přikládat po třech hodinách.... No zkrátka zmatek. S úsměvem vzpomínám na předporodní kurz a iluzi o volném kojení a dokrmování mateřským mlékem. Tak to opravdu nehrozí. A troufnu si říct, že na standardních pokojích to nebude jinak. Když mamince, co se mnou ležela na pokoji paní doktorka oznámila, že jí malá málo jí a že jí namíchají třicítku Nutrilonu, maminka se rozbrečela. Nějakou možnost dokrmování mateřským mlékem ani nezmínili, zkoušeli to pak až na popud oné maminky. Ale co člověk, to jiná nátura, já jsem naopak už čtvrtý den po porodu byla docela nervózní a klidně bych nějaký ten Nutrilon uvítala. Jen děkuji personálu, že měli větší trpělivost než já a nechali to přírodě :-)

Zkušenost s šestinedělím tedy veskrze pozitivní až na jednu malinkou výtku - v čem se všechen personál shodoval je šetrná strava pro kojící matky a proboha! žádné citrusy. No a k obědu jsme pak měli pomeranč a k večeři buřtguláš :-) Abyste mně nepochopili špatně, já jsem vždycky byla vděčným strávníkem školních jídelen, sním ledacos a nenapadá mě nic, co bych nejedla. Ale strava, co jsme dostávali mému trávení po těch všech lécích, co do mě naprali při porodu a po něm, opravdu neudělala dobře. Takže doporučuji předem naplánovat tajnou zásobovací akci od rodiny. Nejlépe snad od babiček, ty  vědí, co uvařit kojící matce ;-)

Abych nebyla až moc dlouhá, už to jenom shrnu. Pokud plánujete rodit u Apolináře, můžu vám to s klidným srdcem jen doporučit, ale bez předporodního kurzu se asi obejdete, s realitou se moc nepotkává, což mě dost mrzí. Chtěla jsem se tam dozvědět hlavně to, jak to chodí v praxi, obecný průběh porodu a šestinedělí se dá nastudovat leckde.

Takže za mě 8 hvězdiček z 10.

Přeji Vám hezký den.

Marie S.

11 komentářů:

  1. Ahoj, ja rodila v UPMD, na kurzy jsem nechodila. Co se tyka porodniho oddeleni, tak uplne super. Moderni velky porodni pokoje (ne boxy), kde muzes byt s muzem treba 24h, mas tam sprchu, wc, cd prehravac... neslysis zadny hekani z jinych pokoju, vse je v soukromi (pokoj ma dvoje dvere), asistentky prijemny. Souhlas k pritomnosti mediku jsem nepodepsala :) takze klid, az kdyz jsem zacala rodit, zazvonili jsme na porodni asistentku, ke konci se prisel mezi dvere podivat doktor, moc jsem to nevnimala. 2h po porodu te odvedou na sestinedeli. To uz takova krasa nebyla. Nadstandardy byly total plny, tak jsem skoncila na socialistickym 3luzkovym pokoji, kde jsem hned dostala poporodni blues :) Kojeni mi prvni 3 dny vubec neslo, dite rvalo, sestry neprijemny, nejvic ale udelalo to prostredi, pripadala jsem si fakt jak v ustavu, no depka. K jidlu jsme dostavali taky "kojici" jidlo, myslim ze jednou jsme snad meli i cocku :-D rizoto, gulas, dzus, sladkej skolni caj... :-D Uz jsem se nemohla dockat domu... ale i presto bych sla rodit do UPMD klidne znovu. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já taky byla na neplánovaném císaři, ale z tvého popisu to vypadá, že jsi po něm byla docela v pohodě. Se mnou to docela zamávalo. Měla jsem tedy jen epidurální anestezii, takže jsem pořád věděla, co se děje. Ale celý další den jsem byla dost mimo. Navíc venku byly tou dobou skoro čtyřicítky. První den jsem skoro nejedla, jak mi bylo blbě. Jen vývar, ten fakt bodnul. Za jídlo do postele jsem byla vděčná po celou dobu. I kvůli tomu, že zrovna, když servírovali jídlo, tak se Eliška rozhodla, že chce také jíst, takže já tam měla tác s každým jídlem 2-3 h a pomalu ujídala. Také to množství bylo enormí. Možná až poslední den jsem byla schopná sníst vše, co mi přinesli :-). Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem to nechtěla moc rozmazávat, ale úplně v pohodě jsem nebyla. "Něco" neproběhlo tak jak mělo a já přišla o dost krve, tak mi dávali transfuze. Měla jsem pak dost problém vstávat z postele. No a s jídlem to bylo dost blbý, po císaři jsme měly mletou stravu, která byla paradoxně o dost lepší, než ta normální. Já jsem měla největší starost o Majdu, protože mi nikdo neřekl co s ní je,ani mi jí až do druhého dne neukázali.

      Vymazat
    2. To je fakt mazec, že jsi ji neviděla tak dlouho :-(. No hlavně ,že to nakonec vše dobře dopadlo.

      Vymazat
    3. Důvod byl ten, že ležela moc daleko na to, aby mi ji přinesli...

      Vymazat
    4. Osm bodů z deseti, když vám nedali dítě? Prosím vás, a kolik byste jim dala, kdyby ho přidusili? Pět z deseti?? To je smutné.

      Vymazat
    5. Myslím, že hodnocení 8/10 je velmi slušné.
      Každý má nějaké subjektivní hodnocení a nevím, co je "smutné" na tom, že člověk strhne dvě hvězdičky za něco, co se mu nelibí. Myslím, že autorka nestrhla dvě z deseti za to, že jí nedali dítě.
      Lucie, zkuste být v jedné větě méně kontroverzní, když nevíte, co všechno tam proběhlo (Autorka: "Porodní příběh si asi nechám pro sebe").

      Vymazat
    6. Ono s odstupem času se všechno hodnotí jinak. Já jsem si začala uvědomovat, že mohlo být lecos jinak až postupně. Původní 8/10 bych možná změnila tak na 6 nebo 7. Body navíc připisuji za záchranu 2 životů ve svízelné situaci. Můžeme spekulovat, že by se porod možná vyvíjel jinak, kdyby byl jiný příjem a prostředí, ale to už se nikdy nedozvíme. Tak to beru tak, jak to je.S dvouletým odstupem mohu odpovědně říct, že rodit plánovaným císařem, jdu k Apolináři znovu. Mít naplánovaný VBAC, zkusím štěstí v Podolí...

      Vymazat
  3. Ahoj, tak tenhle Tvůj článek vyvolal spoustu vzpomínek:) Na předporodní kurz jsem nechodila nikam( až do teď jsem si říkala bohužel), rodila jsem taky u Apolináře. Žádné velké předporodní drama se nekonalo, Viktorce se nechtělo ven a tak jsem přenášela 14dní - z toho poslední 3 dny jsem ležela na pokoji vedle porodních sálů. V den D mě převezli na porodní sál, napíchli kapačku s oxytocinem a já mohla v klidu napsat muži, ať si udělá snídani a dorazí. Bohužel jsem byla celou dobu na monitoru a tak mě nepustili se ani projít ani osprchovat, zkrátka nic. Jedinou výhodu tohle celé mělo v tom, že muž přijel, přezul se a rovnou ho pustili za mnou, byl tam se mnou celou dobu, asi 6hodin. Jak jsem zvládla za ten týden vypozorovat, tatínky vážně pouštěj k porodu až do boxu, což je podle mě škoda, hlavně když se chlubí tím, že tatínkové můžou celý průběh sdílet s vámi.
    Strava mě tam taky celkem překvapila - přiznám se, že buřtguláš jsem nedala :) jinak to šlo, jen mi nepřišlo, že je to nějak dietní a zaměřené na kojící maminky.
    Personál byl moc příjemnej a ochotnej, nikdo se netvářil, že ho otravuju nějakým tím nezkušeným dotazem - nastudováno člověk mít může, ale realita ho leckdy překvapí:) Jediný kámen úrazu byly Tebou zmíněné dětské sestřičky a jejich spousta "doporučení" ohledně četnosti kojení - my se pak na ně s Viktorkou vykašlaly a daly na instinkt a zaimprovizovaly ve vážení a statistice, když jsem kojila častěji než jsem ofiko měla;) - jinak by mě zničilo řvoucí hladové dítko a ani by nás pro nedostatek přírůstku váhy nepustili dom, malá byla na hraně.
    Shrnutí? Příště tam budu rodit zas:)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  4. Rodila jsem poprve, spontánne, a rychle. Prijela jsem uz na 8cm otevrena, pichli mi vodu a za 20 minut byla mala venku. Nedelali mi nastrih, ani me nemuseli sit. Vely den sem mela prujem, coz sem jim oznamila, ale maminka, co byla tady se mnou a taky prijela na knap ho taky nedostala. Oholena jsem byla cca pred dvouma dnama, vic nic neholili.
    Prijem byl rychly, personal profesionalni, trpelivy...vstricny jak na porodnim tak na sestinedeli.
    Nikdo nebyl nikdy neprijemny, vzdy ochotne odpovedeli, informovali, nic nebylo problemem.
    Postele jsou pohodlne, dvakrat denne se ptali, jestli nechceme prasek na bolest, o miminko jsem se byla schopna postarat diky jejich peci.
    Pan primář je moc sympaticky starsi pan, peclive prohlizel miminka. Detske sestry, zvlaste jedna brylata je mooc super-na zavinovacky kreslila vzdycky pekne obrazky :-) slunicka atp.
    Strava-hned po pprodu bylo teple jidlo, sprcha, spanek a od rana mi prinesli malou.
    Strava byla 3 krat denne 5 porci jídla.
    Na to, ze to je nemocniccni strava, to bylo pomerne vyvážené. I kdyz, delala mi problem bila mouka-normalne ji nejim, k snidani housky, vanocka,k tomu ovoce +jogurt nebo nejake tavenaky.
    Obedy maji oka, maso bylo vzdy mekke, bylo to proste vsechno jedle.
    Jedine co neocenuji, ale to je chyba a spise nasich vyhlasek a stavu potravin a financi ve zdravotbictvi je to, ze ve spouste tech pastik, sýrech a mlecek, je plno ecek a umelych latek co nejsou vhodne pro kojici matku, cloveka vůbec.
    Nemocnici hodnotim 1.
    Neni to zadna pestirna deti, jak milerady rikaji rozhyckane maminky-hysterky, ktere se prijdou s kontrakcemi po 15 min. a jsou zvykle na a la carte menu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie