Powered By Blogger

středa 15. ledna 2014

Tipy pro DIY newborn focení

Karolínka s rodiči - detail k zapamatování
Když jsem se vrátila z porodnice, určitě jsem se necítila na nějaké focení. Měla jsem spoustu práce sama se sebou a s malou Majdou. Přesto mi bylo jasné, že těch prvních pár týdnů a měsíců se miminko mění doslova před očima. I teď, po roce, už se divím, co že je to za roztomilouše na těch fotkách. Prostě to uteče  hrozně rychle a opravdu se to zapomíná. Fotografie je možnost, jak si tyhle prchavé okamžiky uchovat. Všichni asi známe fotografie Anny Geddes a spoustu fotografů, které se snaží více či méně úspěšně tenhle styl fotografie napodobit. I u nás je hodně fotografů, kteří vám newborn fotky rádi vyfotí. Většinou to znamená cestu někam do ateliéru a aranžování miminka do více či méně vkusných poloh. Druhou možností je pořídit newborn fotky v klidu doma. Já tedy preferuji tu druhou možnost, i tak to může být docela náročné, než vyfotíte to, co potřebujete.

Malá Majda v šestinedělí

Jak tedy na to? Zkuste si ukrátit čekání na porod googlováním nějakých pěkných newborn fotografií na internetu a někam si je uložte. Třeba na Pinterest. Posledních pár týdnů před porodem bývá náročných a každé podobné krácení času jistě uvítáte, navíc s mozkem zamlženým po porodu může být problém vzpomenout si, co že jsem to vlastně chtěla vyfotit. 

Prý je nejlepší fotit miminko během prvních deseti dní po porodu, pak se již miminko změní. Já bych nebyla tak striktní, ještě v průběhu celého šestinedělí se dají vyfotit dobré fotky. Na obrázku nahoře je Majda asi tři týdny stará a vypadá pořád jako novorozená. Takže si s tím nelamte hlavu.

Karolínka - využíváme plyšáka pro oživení fotky

Máme tedy čas a chuť, jenže čím miminko vyfotit? I když si troufám tvrdit, že hezkou fotku můžete udělat jakýmkoli fotoaparátem (záleží na tom co je na fotce), tak tady bych přece jen doporučila zrcadlovku. Pokud jí nemáte, zkuste se poptat ve svém okolí, nepotřebujete žádnou profesionální. Pokud neseženete, nezoufejte. Pár poznámek k nastavení fotoaparátu - pokud běžně nefotíte, nenechte se odradit množstvím funkcí a režimů. Vyberte nějaký režim, který sám nastavuje parametry fotky, do kterého ale můžete zasáhnout. Název režimu se u různých fotoaparátů liší, bývá to třeba režim P u zrcadlovek nebo Inteligentní u některých kompaktů. Určitě bych vypnula blesk. Foťte s využitím přírodního světla, vypadá to líp a nebudete na miminko zbytečně bleskat. Když se fotky nedaří, jsou tmavé nebo rozmazané, pomožte si zvýšením ISO a prodloužením doby expozice. Fotíte doma, tak si můžete všechno v klidu vyzkoušet nanečisto třeba s medvídkem, než budete mučit dítě. 

Majda s maminkou - naše společná fotka v šestinedělí

Tak už máme osahaný foťák, víme, že chceme fotit a máme představu, co chceme vyfotit. Když jsme připravení, můžeme využít jakoukoli volnou chvilku, navíc můžeme fotit opakovaně. To je výhoda, kterou profík nemá, ten musí během jednoho focení nafotit všechno a druhý pokus už nedostane. Možná by se mohl hodit seznam fotek, které chceme mít - s maminkou, tatínkem, babičkou... ten já jsem neměla, takže sice mám pěkné fotky malé Majdy, ale nějakou výstavní společnou nemám. Nejlepší vidíte nahoře. Focená na automat, v noci, bez přípravy. Ale i tak jsem ráda, že jí mám.

Nesmíme zapomenout na scénu a aranžování miminka. Já se snažím využívat to, co mám zrovna po ruce. Všude se najde nějaká pěkná huňatá deka, v nouzi se dá využít i kus látky, dítě moc místa nezabere. Dívejte se i na to, co je za miminkem. Často se do záběru dostane nějaká rušivá věc v pozadí. Vždycky můžete podržet deku i za miminkem. Vyfoťte taky detaily - nožička, ručička, samotná nebo společně s rukama rodičů. Fotku můžete oživit nějakou rekvizitou, u miminek se nějaký ten kýč snese ;-)

Jak připravit miminko? Nakrmit, uspat, případně svlíknout. Ty nejmenší miminka fotím oblečená, ale často vidíte miminka nahatá. Je to zase otázka vkusu a nastavení maminky. Některá je nervózní jen z holých nožiček. Jsem pro nahaté fotky u větších miminek, která už pasou koníčky. Těm stačí jen pěkná čepice a pak se to fotí samo.

Majda pase koníčky - už je větší, tak ochotně pózuje. Foceno v obýváku na zemi na polštáři přikrytém režnou látkou...

Zrovna o víkendu jsem se bavila s kamarádem a ten povídal, jak si mu jeden profesionální stěžoval, že dneska každý, kdo si koupí foťák, ten fotí a prohlašuje se za fotografa. Můžeme se přít, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak jediné, co se s tím dá dělat. Vítejte v nové době. Dneska si spoustu věcí můžete udělat sami. Postavit si počítač, vytvořit webovou stránku nebo si udělat vlastní fotografie. Vždycky se najde spousta lidí, kteří si radši zaplatí za profíka. Možná teď naštvu spoustu profesionálních fotografů, ale myslím si, že dneska u mnohých z nich exkluzivitu drží jen (stále dosti drahá) profesionální technika a dobrý marketing. Aby nedošlo k nějaké mýlce - i my se chodíme fotit k naší známé fotografce Janě Labuťové. Rodinnou fotografii umí a tu si nikde ve fotobance nekoupíte. 

Co si myslíte vy? Zkoušeli jste fotit vlastní děti a líbí se vám miminka naaranžovaná do košíků a různých závěsů?

3 komentáře:

  1. Pěkný návod, z velké části souhlasím, ale mám pár výhrad. Jistě, návod je dobrý pro někoho, kdo už se focením zabývá (nemluvím o profíkovi, ale o člověku, který už držel třeba tu zrcadlovku v ruce, ví, jak má vypadat světlo, kde dítě fotit apod..) protože na základě toho odstavce o zrcadlovkách by určitě nijak super fotky nevznikly, pokud by člověk nevěděl předem, jak na fotoaparát fotit.
    Já se domnívám, že každý si svoje dítě fotí do syta, ale pokud chce skutečně pěkné fotky miminka, na toho profíka se obrátí (pokud sám není dostatečně obstojný fotograf), už proto, že bude mít do alba fotky ostré, krásně světlé a ukazující dítě tak, jak skutečně vypadalo. A ten odstavec o tom, že se čerstvé mamince s miminkem nechce trmácet do ateliéru je naprosto pochopitelný, ale stejně dobrou radou jako vyfoťte si dítě sami je domluvte se s fotografem, aby vám mimčo nafotil doma. Vždyť ne každý fotograf fotí jan v ateliéru :)
    Každopádně pěkný, poučný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za připomínky a souhlasím s tím, že je třeba, aby člověk alepoň tušil, co je fotoaparát. Stejně jako DIY návody třeba na šití, ty si ráda prohlížím, ale pochybuji, že bych je zvládla :-) S tím fotografem domů máte pravdu, ale po pravdě, když se porozhlédnete po českém internetu, vidíte všude ateliér, ateliér a zase ateliér.

      Vymazat
  2. Je treba nejradeji fotim miminka prave u rodicu doma :-) maminky jsou v klidu. Akorat ssebou taham rekvizitky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie