Powered By Blogger

pondělí 17. února 2014

Jdeme na farmářský trh

Asi znáte ten vtip, že bio-farmář je ten, co práškuje v noci... Už je to pár let, co se po celé republice rozjela móda farmářských trhů. Spousta lidí zajásala, vydeptaná příšernou kvalitou potravin v některých supermarketech a trhů začalo přibývat. No a jako u všeho, co je zrovna v módě, zavětřilo několik řekněme nepříliš poctivých prodejců. Pak se občas stalo, že jste si na trzích mohli koupit zeleninu - například z Kauflandu - za cenu bioprodukce. A samozřejmě se toho chytili odpůrci bio a šmahem pak odsoudili celé farmářské trhy jako takové. 
Ale byla by to škoda, protože i na tyto chytráky pořadatelé myslí a na trhu, kam se půjdeme podívat dnes, na to vyzráli.


To jsem takhle minulou středu měla sraz s Veronikou z blogu Kafe a dort, který ve mně mimochodem vždy vyvolává neodolatelnou chuť na sladké. Měly jsme se sejít kolem oběda v Prádelně u Jiřího z Poděbrad, tak jsem se rozhodla, že toho využiji a podívám se na slavné trhy právě na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nevím, jak je to o víkendech, ale trh není nijak rozsáhlý. Dá se projít tam a zpátky za pár minut.


Najdete tady opravdu věci nejrůznější. Od mořských ryb až po sladké dortíky a koláče. Můžete si nechat připravit čerstvou kávu podle vlastního přání a pokud vám vyhládne, můžete si dát třeba těstoviny nebo něco dobrého z grilu.


No a co jsem si nakonec odnesla já? Neodolala jsem a koupila jsem nám rybízové víno. Prý z léčivého rybízu. Včera jsem ho se slzou v oku dopila, bylo sladké a moc dobré. Pak jsem se také zastavila u stánku s čerstvým krůtím masem a doplnila zásoby. Konkrétně krůtí krk a krůtí špalíček, to první na polévku a rizoto, špalíček na pečínku. Pokud to jde, snažím se vyhýbat kuřatům a místo nich používám právě krůtí maso. 




Největším objevem pro mne ale byl nenápadně vypadající stánek se sušeným ovocem. Jak se sluší a patří, není sířené, ani proslazované. Křížaly z jablek známe asi všichni a nikoho neurazí. Co jsem ale ochutnala poprvé a co mě úplně nadchlo jsou křížaly hruškové. Jejich chuť je výrazná a jsou moc dobré. Kam se hrabou nudné křížaly z jablek! 


Majdě se na Jiřáku taky líbilo, s chutí proháněla holuby. Celá prohlídka nám zabrala půl hodinky, ještě jsme se stihly podívat na přilehlé dětské hřiště a pak už jsme mazaly do Prádelny. 

To mi připomíná, že Veronika má právě na svém blogu zajímavou soutěž, tak na ní mrkněte sem.

Chodíte taky na farmářské trhy? Nebo někam jinam? Pokud máte nějaký zaručený tip, sem s ním...

Užívejte slunečného pondělí a brzy se uvidíme...

8 komentářů:

  1. Na trhy nechodím, nemám čas, nechávám si vozit domů věci ze svetbedynek.cz. Jsem jim věrná už asi 2 roky, nikdy mě nezklamali. Dřív jsem nesnášela brambory, ale jejich produkty jsou obvykle moc dobré. S čím jsem nebyla spokojená, to jsem bez potíží reklamovala. Doporučuju i jejich pečivo, jogurty, těstoviny, kupuju to tak 3x do měsíce (k nám vozí úterky večer, nevím, kde bydlíš).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle bedýnky neznám, ale na první pohled jejich web vypadá zajímavě. Moje klasické bedýnky z Toulcova dvora mají teď sezónní pauzu, tak bych tyhle mohla vyzkoušet. Díky za tip :-)

      Vymazat
  2. U nas ted otevreli 2 obchody s farmarskejma produktama, tak uz ani na ty trhy nemusim, pred tim jsem ale i tak sla / jela, jen kdyz mi to vyslo, nebo mela cestu kolem. Ty obchudky mi tim padem usetrily spoustu casu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nedávno objevila jeden farmářský obchod blízko Flory a ten mě moc zaujal. U nás na periferii je takový obchod spíš iluzí...

      Vymazat
  3. Zrovna Jiřák mám ze všech pražských tržišť nejraději! Není příliš velký, ale najdu tam všechno možné.. ty ryby jsou skvělé, zelenin se dá sehnat parádní v sezoně, na kávu se zastavím... Je tam krásně! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych se někdy podívala i na Náplavku, až bude na jaře hezky teplo...

      Vymazat
  4. Wow, vyzerá to tam skvele, ešte sa mi nepodarilo tam dostať...ale ak bude príležitosť, určite zavítam!
    Krásne fotky ;)
    Ďakujem za pripomenutie zaujímavého miesta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu :-) Určitě se tam podívejte, je to tam moc fajn...

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie