Powered By Blogger

středa 19. února 2014

Máma a peníze I.

3.800,- Kč... Zvládli byste za to uživit sebe i své dítě? Jsou mámy, co musí, je to výše rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě... Peníze jsou prostě ošemetná věc a hodně rodičů malých dětí se jimi musí zabývat každý den. Je náš sociální systém štědrý? Jaké jsou vlastně možnosti přivýdělku k mateřské nebo rodičovské? A jak je to se zaměstnáním? 

V blogovacím světě je většinou všechno krásné, voňavé a načančané. Realita všedního dne však může být docela jiná. V naší rodinné účetní firmě i v mém předchozím působení ve finančním světě, jsme na finanční problémy rodin s malými dětmi naráželi často. Problémem číslo jedna byl většinou obtížný přístup k informacím. I já jsem v době, kdy jsem byla těhotná, pátrala po tom, kde se musím přihlásit, co všechno mám řešit se svým zaměstnavatelem a kolik že to vlastně budu mít tu mateřskou.



Pro všechny, kdo tedy hledají a tápou, tady na blogu zavádím rubriku Máma a peníze, kde se budu snažit srozumitelným způsobem shrnout důležité informace týkající se právě peněz a rodičovství. 

No a ti šťastlivci, kteří tohle téma vůbec neřeší, se nemusí bát - pořád tu najdete spoustu vařících, bydlících a vůbec různých jiných článků. 

Jak jste na tom Vy? Vyznáte se ve všech dávkách, daních, úrocích apod? V čem máte největší zmatek?

Těším se brzy na viděnou...

M.

12 komentářů:

  1. Perfektni rubrika !!! Uz se tesim na prvni prispevek. Ja jsem v tom taky měla hokej. Kazdy rok se neco zmeni, tak kdo se v tom ma vyznat:( S tim rodicakem je to tezky. Holt si kazda matka musi predem rozmyslet, kterou variantu zvoli. Jeste, že se to da kazde 3 mesice menit. Kazdopadne, kdyz ma clovek vysokou hypoteku (takze kazdy druhy dneska), je to záhul:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, no hypotéka opravdu trápí leckoho. Nejvíc, když vypadne jeden příjem...

      Vymazat
  2. Já v tom mám brutální hokej, takže budu sledovat... Začne to být aktuální asi tak v srpnu příštího roku :D počítám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tak to by se mohly hodit i jiné moje články ;-) budu se snažit být užitečná...

      Vymazat
  3. Já to mám docela jednoduché - vzhledem k tomu, že žijeme ve Švýcarsku, nemáme (samozrejme) na žádné české peníze nárok. No a Švýcaři to mají také jednoduché - mateřská 14 týdnů a pak konec (no ješte od zaměstnavatele dostáváte, když si zažádáte, příspěvek na dítě až do cca 15 let věku).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna jsem přemýšlela, jak to v tom Švýcarsku vlastně máš... A malá je ve školce?

      Vymazat
  4. Mne to tak slozite neprislo, mela jsem dvouletou variantu a pak ani korunu:-)
    Z te ctyrlete bych nemela ani na jidlo, takze otazka je, jestli je stat opravdu tak stedry. Mozna ano v porovnani s jinymi staty, to je casty argument, ale znamena to snad, ze jejich model je spravny? Nebo ten nas? Kdo to hodnoti? A neni kazde dite jine? Nektere muze jit do skolky brzy, je dobre adaptabilni, jine je citlive a odlouceni od maminky spatne snasi.
    Je to podle me dost slozite. Kazdopadne byt samozivitelkou ( u nas casty pripad) v socialne slabem regionu bych byt nechtela....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvolila dvouletou variantu a čím víc se blíží její konec, tím víc bych radši měla tu tříletou... Já i manžel jsme byli v jesličkách už někdy po prvním roce a snad nás to moc nepoznamenalo... Ale kdo ví?

      Vymazat
  5. Super, užitečná rubrika, těším se a už vím, kam si kdyžtak napsat o radu! :) Moje zkušenost je, že mi na každém úřadě řekli něco jiného, takže nakonec jsem se pravdy dohledala na internetu :) psycho, tolik úředníků a nikdo nic neví! Jinak bych řekla, že na tom v případě rodičovského příspěvku nejsme tak zle, ale problém je, že tím to hasne - stát vyplatí peníze, ale žádnou další podporu už matkám neposkytne... žádné daňové úlevy pro firmy, co zaměstnají matky malých dětí, žádná podpora částečných úvazků, nic, musíte si pomoct sama. A to je podle mě špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední dobou o tom dost přemýšlím a myslím, že právě částečné úvazky a sdílené pozice by všem dost usnadnily život... No a úředníci - to je kapitola sama pro sebe ;-)

      Vymazat
  6. Wow, skvelá rubrika a hlavne úžasné zúročenie tvojich vedomostí a schopností :) teším sa !!! Možno by bolo zaujímavé sa na túto záležitosť pozrieť aj z pohľadu cudzincov - tí to majú o trošku komplikovanejšie a nevedia ešte viac ako sa zorientovať a kde hľadať tie správne informácie a rady na začiatku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to by bylo zajímavé! Co takhle hostující blogerka? Nebo příspěvek téhle rubriky na spřáteleném blogu? Však se domluvíme, až se uvidíme ;-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie