Powered By Blogger

pondělí 4. srpna 2014

Moc malá na školku?

Hezké pondělní ráno,

jak už jsem zmiňovala v minulém videu, už brzy Majda s největší pravděpodobností nastoupí do školky. Vzhledem k věku to samozřejmě bude školka soukromá. Majdě je rok a tři čtvrtě - na Českou republiku je to nejspíš dost brzy, na celosvětový průměr relativně pozdě. V Americe do nějakého typu jeslí chodí hodně dětí už jako miminka a ani jinde v Evropě (pokud se nepletu) není moc zvykem být s dítětem tři roky doma. Mám pocit, že každá máma posílá svoje dítko poprvé do výchovného zařízení se smíšenými pocity a je jedno, jestli mu jsou dva nebo čtyři. Já i manžel jsme v rámci socialistického systému do jeslí/školky nastoupili řádně a byli jsme tam opravdu každý den od sedmi nebo osmi do pěti. 

Karneval v jeslích - tady mi může být kolik - rok a půl?

Jak vidíte, tak na 12 dětí vychází 3 zdravotní sestry - to není zlé... 

A ještě manžel ve školce, o toho jsem vás nemohla ochudit

Nemyslím si, že bychom si nesli z brzkého nástupu nějaké trauma, ale to se dost těžko posuzuje. Zkrátka a dobře - školka je velké téma. Tak si o něm povíme zas někdy příště. 

A jak to máte se školkou vy? Vybíráte tu správnou nebo berete jakoukoli, hlavně, že se někam dostanete? Nebo byste svoje ratolesti školce nikdy nesvěřili? Těším se na vaše postřehy...

M.

8 komentářů:

  1. Já jsem školku naprosto nenáviděla :D A S Honzíkem bych strašně ráda ty tři roky doma byla, mám ještě dálkové magisterské studium, takže nějakou duševní činnost vyvíjím abych nezakrněla :D A chci si ho prostě užít co to půjde! :) Navíc my bychom soukromou školku neutáhli, já jsem sociální pracovnice v neziskovce, takže bych vydělala jen na tu školku a to už s ním zase budu radši ty tři roky doma a užiju si ho:) Ale fandím i maminkám, které to chtějí jinak...

    OdpovědětVymazat
  2. No, ja bych do jestli takhle "male" dite dat nechtela. I kdyz, kdyby to jinak neslo (napr. vysoka hypoteka nebo tak neco), tak by mi asi nic jineho nezbylo, takze to nijak neodsuzuju. Ono v te cizine je to dano hlavne tim, ze jim stat zadny rodicak neplati. Vetsinou maji 6 mesicu materskou (nekdy ani to ne) a to je vse, takze jim vlastne ani nic jineho nezbyva, pokud nemaji za manzely milionare:)) Driv to bylo takhle i u nas (kdyz nasi rodice byli mali), takze jesle byly vlastne standard....

    OdpovědětVymazat
  3. My naštěstí školku nemusíme řešit, protože hlídání obstarává dědeček. Ale uvažovala jsem (a pořád uvažuji) o 1 dni ve školce od 2 let, aby se princezna víc socializovala (to je asi jediný důvod). Za mě bych na více dni nedávala (když už, tak nějaké mamince, aby hlídala spolu se svým dítětem), ale dokážu to pochopit. S.

    OdpovědětVymazat
  4. Marie- fotky jsou super:-)!
    Skolka je velke tema. Ja jsem priznivce spis rodinnych skupinek, kdy se deti hlidaji v domacim prostredi a maminky si vypomuzou navzajem, ale bohuzel tohle vetsinou moc nefunguje. Ja dala syna ve 2 letech do soukrome skolky waldorfskeho typu, kde je tak maximalne 5 deti. I tak zpetne ale musim rict, ze pokud bych nemela jinou volbu ( vsichni mame...) tak bych byla se synem doma dele. Nejvic to totiz mrzi me, ze s nim ten nejlepsi vek netravim ja a to ho vyzvedavam tak v 15:00, takze proti jinym matkam je to super.
    Co se tyce argumentu, ze v jinych zemi je to jinak, ten neuznavam, protoze to neznamena, ze je to spravne. Dneska hodne veci je naprosto zvracenych, tak proc to nasledovat, kdyz mi cisty usudek veli jinak. Ale to je muj nazor.
    Majde se urcite bude skolka libit a ty budes v pohode, ony jsou pry i holcicky vice adaptabilnejsi v kolektivu, ale nevim, jestli to neni zase jedn z rodicovskych mytu:-)

    OdpovědětVymazat
  5. My uvažujeme o montessori jeslích, ale spíš proto, že se mi zdá, že by se jí tam mohlo líbit, protože já už na ni doma nemám tolik energie - na vytvoření vhodného prostředí a podnětů (pořád se budí cca 8x za noc a já už jsem přes den v podstatě zombie). Nezastírám, že by se mi taky ulevilo a ráda bych pracovala, ale rozhodla jsem se, že je pro mě na prvním místě dceřin dobrý pocit, protože pak ho mám i já.. A v montessori zařízení mám jistotu, že bude vedena stejně jako doma, nebudou tam "divoké" děti a mohla by být spokojená... Ale pokud budu vidět, že to tak není, tak všechno vezmu zpět a budeme doma. Tak ať vám to vyjde!

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý fotky! Já to ještě neřeším, sama jsem chodila jen krátce, po 5 letech doma s maminkou se to neobešlo bez malého trauma. Kamarádka žije v Německu a tam je s dítětem doma jen na rok, to mi přijde málo... Sama bych brala tak 2 roky. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju za všechny komentáře! Někdy prostě věci jsou, tak jak jsou. Držte nám palce, ať to všechno zvládneme :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Děti rostou.. a my jsme od toho abychom jim otevřeli vrátka do světa:) Hodně zdaru a nebojte, bude to dobré:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie