Powered By Blogger

pátek 5. října 2012

Předporodní kurz Apolinář 1

Dobré ráno všem,

včera jsme byli na prvním předporodním kurzu u Apolináře. Na webu nenajdete moc podrobností k průběhu kurzu, tak snad se Vám budou následující informace hodit :-)

Náš kurz vedla moc milá paní Dagmar Malá, která má jistě mnoho zkušeností. Trochu mě vyděsilo, když hned nás hned během prvních pěti minut oslovila "těhulky" (fujtajbl!), ale přece si nebudeme kazit náladu předem, ne?

Vše začalo krátkou exkurzí po porodnici - Vlevo vidíte P326, vpravo P862, vzadu je ultrazvuk... atd.
To, co nám utkvělo je, že mají 2 porodní sály s 5ti porodními boxy na každém z nich a bude Vám předem určeno, na kterém budete rodit. Po porodu Vás dají na pokoj šestinedělí - tady se to začíná trochu komplikovat. Můžete si v podstatě vybrat ze tří možností: 1. jednolůžkový nadstandard - za ten si připravte 1.500,- Kč za každou noc; 2. dvoulůžkový nadstandard - ten je za lidových 1.000,- Kč. Návštěvy sem mohou po předchozím odsouhlasení druhou maminkou a máte na pokoji sociální zařízení. 3. tojlůžkový standard - sem podle všeho návštěvy vůbec nemohou (!) - vše se odehrává na chodbách. Tedy i sociální zařízení a sprchy. Těžko říct, co zvolit, naštěstí se o tom rozhodujete až u porodu, takže mám ještě čas zapátrat po podrobnostech.

Druhá část kurzu probíhala v místnosti pro rehabilitaci. Pozn.: nezapomeňte si bačkory, jako někdo ;-)

Paní Malá nás nenásilně a podrobně provedla všemi fázemi porodu a zvyky zdejší porodnice. Co nás potěšilo je, že je minimální pravděpodobnost, že by Vás nepřijali k porodu z kapacitních důvodů. Asi všichni jsme slyšeli historky o rodících matkách zoufale trpících v sanitce, která marně bloudí Prahou a hledá místo v nemocnici. Tak tady, pokud jste "jejich" maminka, se Vás ujmou, pokud to jen trochu půjde. Jinak mi přijde, že jsou zde velmi zodpovědní a opravdu se nebojí nastávající matce pomoci s porodem všemi dostupnými prostředky. Pro ilustraci cituji: Jsou 2 typy maminek - jedny rodí s medikací a pomocí a pak ty druhé, které si vybrali alternativní porod, tedy přirozený. Konec citace. :-) Co na to říct, epidurál je zkrátka epidurál a šmahem ho odsoudit nemůžeme. Také u předem známých indikací volí plánovaný císařský řez a nebojí se ho provést, lze tedy doporučit maminkám, které o něm uvažují.

Informací bylo mnoho, příští týden nás čeká druhá polovina kurzu, takže - pokračování příště...


Přeji Vám hezký den.

Marie S.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie