Powered By Blogger

středa 3. října 2012

Látkové plenky 1


Zdravím,
naše první téma se týká plenek. Podle mých průzkumů, co matka, to osobitý názor na užívání plenek. Můžu říct, že mé okolí se převážně rozhodlo pro užívání jednorázových plen, protože je to o mnoho snazší a používání látkových plen, je prý TAK problematické. Nicméně moje pověstná tvrdohlavost mi nedovoluje odsoudit látkové pleny, dokud si to sama nevyzkouším. Je přece tolik důvodů, proč jim dát šanci: šetří peníze, šetří životní prostředí, jsou snad lepší pro vývin dítěte včetně přivykání na nočník...
Po dlouhém zkoumání internetu, YouTube a dalších zdrojů a po několika poradách s mým skvělým manželem jsme se nakonec rozhodli zakoupit sadu pro novorozence (díky, babi ;-) )a prostě to vyzkoušet.
Typů látkových plenek je hned několik. Můžeme je rozlišit na 3 základní kategorie: klasické velké jednovrstvé bavlněné plenky, vícevrstvé bavlněné plenky a all-in one látkové bavlněné plenkové kalhotky.  První dva zmiňované typy se používají buď se sponkou na pleny nebo s krycími nepropustnými kalhotkami. My jsme se rozhodli pro střední cestu - tedy používat vícevrstevné látkové plenky s krycími kalhotkami. Jejich výhodou je, že plenky nemusíte složitě skládat ani žehlit a měly by schnou přeci jen lépe, než kalhotky all-in one. Pro ilustraci, takhle vypadají plenky nejmenší velikosti a kalhotky pro novorozence:
Na rozložené plence můžete vidět, že plenka je prošitá a má 3 části, uprostřed je více vrstev, než na krajích pro lepší absorbci. Plenku prostě složíte na třetiny, naaranžujete do kalhotek a pak už navlékáte na mimčo jako obyčejné plenky. Je pár vychytávek, které nejsou úplně zřejmé a nejsou z mé strany prověřené, takže zatím bez záruky: za prvé - je rozdíl, jestli kojíte nebo jestli požíváte výživu. Po výživě mají malé děti pevnější stolici a pak je lépe používat ještě tzv. separační vložky. Není to nic jiného, než kousek buničiny o vzhledu papírového kapesníku, který dáte na plenku a ten zachytí právě pevnou stolici. Po použití se sbalí a spláchne do záchodu. Další informace je, že na rozdíl od jednorázových plenek, u látkových plen nepožíváte zinkovou mastičku na zadeček miminka - prý to pleny ničí a zkrátka byste ji používat neměli.
Požívání látkových plen je zkrátka dnes opředeno řadou tajemství, tak předem slibuji pokračování, jakmile získáme nějaké praktické zkušenosti.
Co se týče "použitého materiálu" - plenky se skladují v kýblu s víkem, někdo nasucho, někdo namokro. Perou se dle potřeby zhruba jednou za dva dny.
Pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady ohledně plenek, sem s nimi.
Přeji Vám hezký den.
Marie S.
Ještě krátké instruktážní video k tomuto typu plenek:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie