Powered By Blogger

pondělí 22. července 2013

Cestou necestou aneb s dítětem bez kočárku

Pěkné pondělí všem,

dnes se blíže podíváme na cestování s prckem bez kočárku. Proč bez kočárku? Kdo bydlí v Praze nebo jiném velkém městě asi tuší. ROPID má k cestování MHD s kočárkem dokonce návod, který najdete tady. Pokud cestují oba rodiče, celkem se to dá zvládnout, nicméně pokud jede žena sama... Hodně lidí dokonce maminky s kočárky vyloženě štvou. Okamžitě se zařadíte do stejné kategorie s důchodci - všichni máme pořád volno, tak nemáme co blokovat místa v MHD, zvlášť ve špičce :-) 

Řešení? Vezmeme si nosítko. Nejen, že přístup lidem k vám se změní jako po mávnutí kouzelnou hůlkou. Pokud máte prcka v závěsu na břiše, asi to lidem podvědomě evokuje mimino v břiše, a tak se k vám chovají spíš jako k těhotné. Jsou milí, pustí vás sednout, ochotně pomůžou sami od sebe, v obchodě se většina prodavaček usmívá na prcka a nešklebí se, že jí do jejího obchodu míříte s kočárkem. 

Nosit Majdu jsem plánovala už v těhotenství. Původně jsem ji chtěla nosit hlavně doma, abych mohla dělat domácí práce (Hahaha...) Koupila jsem si i pružný šátek na nošení dětí, ale nějak jsem nedomyslela, že mám 158cm. Takže když bych si chtěla zavěsit Majdu do novorozenecké pozice, ani bych s ní nevstala, natož abych nedejbože uklízela. To tedy nevyšlo a na další pokus jsem si počkala půl roku, kdy jsem se po podrobném průzkumu trhu a návštěvě veletrhu rozhodla pořídit si Manducu. Je to multifunkční nosítko na děti, použitelné od narození až do 20 kg dítěte. 

Poprvé jsme jí využili na dovolené. Vzala jsem si s sebou na první výlet i kočárek, ale jen jsem ho s sebou celou cestu tlačila. Majda byla spokojená, dokonce si po cestě i schrupla. Tady je fotka z výletu:


Takže co jak s Manducou? Pořizovací cena není nejnižší, stojí něco málo pod 3 tisíce Kč. Web firmy najdete tady. My jsme ji koupili v akci ve Špuntíkovi, za 2,5 tisíce - vyplatí se hledat. V balení najdete podrobný návod hned na několik typů závěsů. Nejčastější typy nošení jsme se snažili nafotit:


Takže jak na to? Na křížové zapínání, které používáme my a je prý nejlepší půjdeme takhle: Nejprve je potřeba řádně nastavit všechny popruhy a upínání. Pokud vás při nošení bolí záda, máte nejspíš špatně nastavené úvazy. Za prvé je potřeba pořádně zapnout hlavní přezku kolem pasu. Za každou přezkou najdete bezpečnostní gumu, tou je třeba přezku provléci a pak zapnout. Přezka v pase je tříbodová a nejde otevřít jednou rukou. Podle toho poznáte, že jste ji zapnuli správně. Když máte přezku zapnutou, přizpůsobte výšku spodní části manducy velikosti dítěte, případně si připravte novorozeneckou vložku, která je součástí manducy a najdete ji stočenou na vnitřní straně. Pokud nemáte zkušenosti s vkládáním dítěte, tak teď si určitě sedněte. Měli byste mít manducu zapnutou kolem pasu a přední díl položený na kolenou. Teď vemte dítě, podržte si jej u hrudníku a jednou rukou přiložte volný díl manudcy k jeho zádům. Popruhy si přehoďte volně přes ramena a zkontrolujte, že dítě má nohy okolo vašeho pasu v poloze žabky, tj. kolena jsou pokrčena a směřují nahoru. To je důležité proto, abyste mu neničili při nošení páteř. Takže držíme dítě i s manducou jednou rukou a druhou rukou za zády zachytíme popruh opačné strany. Tedy přesněji - levou rukou podpírám dítě, pravou si šahám za záda a chytám levý popruh manducy. Teď posouvám ruku okolo dítěte, levou rukou zepředu stále přidržuji dítě a zároveň držím zapínání boční přezky. Pravou rukou na pravé straně provlékám levý popruh přes bezpečnostní gumičku a oběma rukama zacvakávám přezku. Uf! Hotovo? Tak to samé zopakujeme na druhé straně. Nadechneme se, vydechneme a zkontrolujeme, že dítě drží v manduce a čeká, co se bude dít dál. Teď se postavíme. Nebojte se, mimino nevypadne, pokud jste dodrželi zagumičkování, ani případná špatně zapnutá přezka dítě neohrozí - gumička vše podrží, než to napravíte. Teď už jen zbývá pohrát si s utažením popruhů a nalezením nejpohodlnější polohy pro vás i dítě.


Jen pár mých postřehů: 

  • pozor na cvakání bočních přezek - při neopatrnosti můžete skřípnout kůži na ruce prcka do přezky a to sakra bolí
  • snažte se mít spodní okraj manducy nízko, pomáhá to rozložit zátěž
  • počítejte s tím, že se vám dítě zakousne do popruhu a příšerně ho proslintá (dá se vyřešit návlekem)
  • nenoste dítě obličejem dopředu, zničíte mu záda
  • dítě oblékejte spíš míň, v manduce je horko, chraňte jen nožičky a v létě dítě kontrolujte kvůli přehřátí
Nosím Majdu na běžné pochůzky (pošta, malý nákup) už asi čtvrt roku a nemůžu si to vynachválit. Mám volné ruce a pohyblivá jsem asi jako v osmém měsíci těhotenství, takže s rozmyslem dojdu a dojedu kamkoli a nemusím bojovat s kočárkem.

A jak nosíte nebo vozíte svoje dítka vy? Máte nějaké dobré nebo špatné zkušenosti s některým typem nosítka? Sem s nimi!

Užívejte léta a zase příště...

M.

2 komentáře:

  1. Ahoj, my nosili v nositku Ergo (prvni na trhu), z kteryho vlastne vychazi Manduca, zdalo se mi pohodlnejsi a ma i kapsicku na drobnosti :) https://lh5.googleusercontent.com/-xAmX-L0aXxQ/T6liuiKjXyI/AAAAAAAAMe8/3P3wBSBPqi4/w325-h577-no/P1010071.JPG
    http://www.nosenideti.cz/89/zobrazit_skupinu_zbozi/ERGO-baby/

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám na fotku a přijde mi to vážně skoro stejný. K Manduce se musí kapsička na drobnosti dokupovat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie