Powered By Blogger

pondělí 7. října 2013

Zajímavé školky I. - otevření mateřské školky MuŠka

Zdravím všechny,

dnes se s Vámi chci podělit o několik momentů z otevření mateřské školky Muška, kam jsem měla tu čest být pozvána. Slavnostní otevření proběhlo 30.9. MuŠka je soukromá mateřská školka založená společně Janou Křížovou a Michaelou Přibylovou. Jana Křížová mi odpověděla na několik otázek:

interiér školky (Foto MS)

1) Jak Vás napadlo založit soukromou školku? 
Důvodů proč založit soukromou školku bylo hned několik. Už na střední pedagogické škole, kde jsem procházela povinnou praxí v nejrůznějších zařízeních, jsem začala snít, že jednou bych si soukromou školku založila. Už tehdy se mi nelíbil systém státních školek. V průběhu mé několikaleté praxe v soukromých školkách jsem byla zklamaná, jak jsou tyto školky vedené a řekla jsem si, že bych měla uskutečnit svůj sen a mít školku, kde budou na prvním místě děti, a ne klienti (rodiče) tak jak to bylo v mých předchozích zaměstnáních. Konečné rozhodnutí padlo mým nástupem na mateřskou dovolenou, kde jsem si srovnala priority a uvědomila si, že bych ráda trávila maximum času se svou dcerkou. Zároveň však dělala to co mě baví:-)

2) Můžete nám školku krátce představit? 
Naše školka se jmenuje MuŠka - což je zkratka pro Mateřskou Uměleckou Školku. Vzdělávací koncept je založený na výchově dětí jejímž prostředkem slouží umění. Současně učíme děti lásce k umění. Jsme toho názoru, že čím dříve budeme děti vést k těmto krásným uměleckým činnostem, tím více si je děti oblíbí a budou méně času trávit u televize, počítačů,... Ráda bych ještě zdůraznila, že ačkoliv jsme uměleckou školkou i u nás je důležitou složkou výuka cizích jazyků. Jsme školkou, která splňuje nejpřísnější kritéria pro zařazení do rejstříku škol pod Ministerstvem školství.

3) Školka je krásně výtvarně pojatá - troufnu si říct, že na naše poměry až netradičně. Můžete nám prozradit, kdo je autorem vzhledu interiérů?
Interiér školky nám navrhla a zrealizovala na míru slečna Kristýna Urbanová. Tato šikovná výtvarnice a designérka pochází z umělecké rodiny, ve které se tento talent dědí z generaci na generaci. Jsme moc rády, že nás s Kristýnou seznámila naše patronka školky Tereza Mátlová, a že tato nadaná výtvarnice se chopila tohoto nelehkého úkolu s elánem, a především s výborným vkusem. Musím s radostí konstatovat, že dětem se z naší školky nechce domů a nepláčou, když přijdou poprvé do školky, ale když školku opouští. Tak moc se jim u nás líbí:-)

slavnostní otevření (foto MS)

Celé zahájení proběhlo v příjemné a poklidné atmosféře, z pozvaných hostů jmenujme alespoň Terezu Mátlovou a Míšu Noskovou s jejich dcerami. Mohli jsme si prohlédnout celou školku, která má několik pater. Viděli jsme ložnici, hudební místnost, malý výtvarný ateliér a mnoho dalšího. Hudebnu také prověřili pozvaní hosté svým hudebním vystoupením. Celková atmosféra ve školce je moc příjemná, interiéry jsou vzdušné a vkusně zařízené. Myslí se tu i na bezpečnost dětí, vstupy na schody chrání bezpečnostní dvířka. 

výzdoba ložnice (foto MS)

Mně osobně je hodně sympatické, že školka pořádá i kroužky pro děti, které do této školky nechodí. Kroužky se spouští od října a podrobnosti najdete tady

pozvaní hosté a vedení školky (foto poskytla Jana Křížová)

Pokud bych tedy měla hodnotit za sebe, první dojmy ze školky byly moc příjemné a o této školce v budoucnu asi ještě uslyšíme. A jak jste na tom se školkou Vy? Hledáte nějakou speciální, soukromou nebo dáváte přednost školce klasické? Těším se na Vaše komentáře a přeji Vám úspěšný týden.

M.

1 komentář:

  1. Ahoj Maruško, nám po neúspěšném nástupu do běžné MŠ (září 2012) nezbylo, než vyhledat školku speciální z důvodu potřebné odborné logopedické péče. Našli jsme úžasnou MŠ Horáčkova na kterou jsem slyšela jen samou chválu a já sama ji na 100% potvrzuji. Pro mé dítě je trestem nejít do školky, což opravdu nebývá běžné :))) Je tam velmi spokojený, dělá velké pokroky a paní učitelky mají svatou trpělivost - je to taky velký svéhlavička.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie