Powered By Blogger

pondělí 3. února 2014

3 knihy pro 3 budoucí matky


Snad každá nastávající matka hledá od začátku těhotenství různé zaručené rady a tipy. Já jsem nebyla výjimkou. To, co jsem od začátku vědomě vypustila, byly internetové diskuse. Nic proti diskusím, ale všechny ty těhulky, břišánka a mimískové - to nebylo nic pro mne. Zapátrala jsem tedy v knihkupectvích a postupně ulovila následující tři úplně rozdílné knihy o těhotenství. Každá je jiná, stejně jako typy nastávajících matek se liší. Jakou tedy vybrat, když jste:

1) Medička amatérka


Chcete být doktorům rovnocennou partnerkou, být připravená na možné komplikace a bez milosti vědět opravdu všechno, co se týká těhotenství a porodu? Pak si vyberte právě tuhle knížku. Já mám k dispozici čtvrté vydání, ale tuto knížku budou asi vydávat znovu a znovu. Na více než sedmi stech stranách vás lékař od Apolináře provede nejrůznějšími tématy, týkajícími se těhotenství a mateřství. Pokud máte dost času, chuť a pevné nervy (zachycuje naturalisticky porod, císařský řez apod.), je tahle kniha právě pro vás. Celkem podle očekávání se asi nejvíce věnuje problematice porodu, část o těhotenství mi ve srovnání s ostatním obsahem přijde dost stručná. Najdete tu i různé zajímavosti o porodních rituálech různých kultur, tipy na cvičení po porodu a třeba také o antikoncepci po porodu. No zkrátka je tu všechno a já jsem si dost početla. Dokáže odpovědět na většinu úzkostných strachů těhotných typu: "Můžu sníst tohle?" a taky "Můžu si vzít tenhle prášek?". 

Antonín Pařízek - Kniha o těhotenství a dítěti, nakladatelství Galen

2) Princezna


Tohle dílko se prostě povedlo. Pokud se vám dělá z krve trochu špatně, věříte na prince na bílém koni anebo prostě nemáte ráda nemocnice a všechen stres kolem, je tahle knížka právě pro vás. Je přeložená z němčiny, tudíž se občas střetnete s realitou německých matek (a možná si jen povzdechnete), ale je to skvělá knížka plná obrázků, rad, kartiček, pomocných taháků a jiných vychytávek. Sledujete modelku její cestou těhotenstvím, ale i dalšími měsíci po porodu. Kniha se zaměřuje hlavně na proměnu těla matky během mateřství a nemusíte se bát nějakého strašení. Všechno je krásné a zalité sluncem. Nenechte se zmást princeznovským vzhledem, najdete tu spoustu užitečných informací a rad. Jestli se bojíte porodu a toho, že vám dítě zničí tělo, kupte si tuhle knížku a nedejte ji z ruky. Na mě tedy působila úplně uklidňujícím dojmem.

Katja Kesslerová - Deník nastávající maminky, nakladatelství Ikar

3) Pořád v běhu


Plánujete zůstat v práci co nejdéle, potřebujete základní informace a nechápete, co všichni kolem pořád řeší? Však ono se to nějak udělá, ne? Porodily miliony žen před vámi a vy nemáte čas studovat nějaké encyklopedie... Tak se zkuste podívat po téhle malé knížečce. Den po dni Vás provede těhotenstvím, vidíte obrázky z 3D ultrazvuku, jak miminko právě vypadá a to všechno je doplněno heslovitým popisem nejrůznějších záležitostí, souvisejících s těhotenstvím. Nečekejte žádné podrobné vysvětlování, po americkém způsobu vám knížka spíše nadnese témata, která by vás mohla zaujmout a pokud se tak stane, je už jen na vás, abyste udělala ten svůj "research" neboli výzkum. Pro zaměstnané matky ideální, myslím, že bude dobrá i pro ženy, co jsou těhotné podruhé a už nemají čas ani sílu číst podrobnosti, ale rády by si připomenuly, co všechno je čeká.

Profesor Stuart Campbell - Těhotenství den za dnem, nakladatelství Fortuna Libri

Kdybych byla někdy těhotná po druhé, překvapivě bych sáhla po dvojce, tedy po princezně. Vážně, těhotenství a porod jsou pro mě i tak dost stresující, trocha navoněné idylky nikdy neuškodí. 

Co jste v těhotenství četly vy? Je někde nějaký skrytý poklad, který mi unikl? 

M.

18 komentářů:

  1. Tak ja mam 1 i 2 a jednicku mohu max. doporucit. Najdete tam fakt skoro vsechno. Dvojka je opravdu spis na koukani a kochani se oblicejem modelky, ktera celou knihou provazi:))...takova "imageovka". A taky jsou tam obcas veci, ktere u nas v CR nefungujou, resp. fungujou uplne jinak .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, dvojka je opravdu hodně princeznovská, ale zase třeba tahák na cvičení nebo stravu v průběhu kojení není vůbec špatný. A taky se mi líbí, že ukazuje, jak vypadá tělo i po porodu, to s myslím člověk jen tak nedočte. Tedy samozřejmě tělo modelky po porodu ;-)

      Vymazat
  2. Co se tyce knizek kolem deti, materstvi atd., tak asi silne zaostavam, vsechny informace si najdu na netu a to mi staci, spis davam na svou intuici a mela jsem taky dulu, ktera mi vsechny nejasnosti zodpovedela a provazela me porodem samotnym, to je nad 1000 knih! :-) Tu druhou knizku jsem ale dostala od kamaradky a musim rict, ze je fakt nadherna! Hezky se cte i prohlizi :-) Srovnani s jinymi nemam, verim ale, ze je na trhu spousta krasnym a naucnych knih!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dula je určitě lepší, než knížka :-) Ale nad tou jsem nějak nepřemýšlela, když jsem byla těhotná. Myslela jsem, že nad porodem (já bláhová) zvítězím tím, že se nebudu stresovat a budu se těšit... Vydrželo mi to v porodnici asi deset minut...

      Vymazat
  3. Ja mam knizku Co cekat v radostnem ocekavani a ta je naprosto uzasna. Vzdycky tam najdu presne to co potrebuju slyset, navic se v knizce nikdo netvari, ze tehotenstvi je celych 9 mesicu tim nejkrasnejsim obdobim v zivote zeny a autorky chapu, ze nekdy uz ma clovek pocit, ze uz nemuze dal:-) Z knizek v clanku bych si asi vybrala verzi pro princeznu:-) Zkusim po nich mrknout v knihovne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O téhle knížce jsem slyšela, že je fakt dobrá. Princeznovská je fakt dobrá :-)

      Vymazat
    2. Tuhle knizku jsem take mela (jen pujcenou). Je taky hodne dobra. Je v ni hodne zodpovezenych dotazu, ktere se obcas i na internetu tezko hledaji a nebo me ani nenapadlo se na ne ptat. Taky bych ji doporucila, i kdyz Parizek je Parizek:)))

      Vymazat
  4. A jeste jsem se chtela zeptat, zda jste nepremyslela, ze byste zrusila overovani komentaru tim opisovanim textu? Ja jsem tu jako ctenarka nova, ale sama vim, ze to vetsinou dost lidi odrazuje od komentovani:-) A nekdy bloggerky ani nevedi, ze to maji zapnute, tak proto se ptam:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám fakt zapnutý? Mě to taky štve, jdu to omrknout, díky...

      Vymazat
  5. Marie,mas to zapnuty! Me to taky odrazuje:-) vidis, to by me nenapadlo, ze to nevis, sakrys....
    Jinak ja mela taky dulu u porodu a byla fakt skvela! Nevim, jak bych to bez ni zvladla... A natoz muj muz:-) opravdu jeji pritomnost hodne ocenil.
    Jinak mne se tyhle knizky moc nelibily, jsou jen plny faktu, ja potrebovala neco. Co mi pomuze pochopit emocne a to se povedlo 3 tydny pred porodem, kdy mi kamaradka pujcila knizku o Bondingu. Kdo nevi, co to je, at si to hodi do googlu...
    Jinak kniha je na: www.dharmagaia.cz/kniha/827-m-mrowetz-i-antalova-a-g-chrastilova-bonding-porodni-radost-podpora-rodiny-jako-cesta-k-ozdraveni-porodnictvi-a-spolecnosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, dula a bonding. Velkou část jsem v porodnici prohekala sama a malou po porodu viděla až druhý den navečer... Tak snad kdyby se konalo nějaké druhé kolo...

      Vymazat
  6. Uz ti komentare jdou bez opisovani kodu!
    Ps: jdu dopsat email:-)
    http://blog.kafeadort.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jsem netušila, že to bylo zapnutý... Jako by to něčemu pomohlo :-)

      Vymazat
  7. Prima tipy :)) Dost mě zaujala ta první kniha a i ta dvojka :)) Těhotenství a porod je riziko, ale občas mi přijde, že autoři různých článků a knhi budoucí matky děsí. A vystresovaná těhotná žena je asi to poslední, co se hodí... Takže ta uklidňujícíí druhá kniha se mi zdá fajn na sklidnění po té lékařské (která se mi zase podle popisu líbí z toho biologického hlediska :). Těhotenství mě zatím nečeká (aspoň o tom nevím), ale tohle téma je natolik silné, že mě baví už od 18ti let :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že zpětně bych měla radši méně informací, ale člověku to nějak nedá. Těhotenství je tak důležitá věc, že to málokterá budoucí matka riskne podcenit. Nejhorší jsou právě internetové diskuse, tam se kolikrát člověk dočte věci, které vůbec číst nechtěl :-)

      Vymazat
  8. Ja mam dvojku (tu "princeznu"), což nebylo špatné počtení. Líbilo se mi, že jsem se vždy dočetla, co kdy čekat.Ale uvádět kapitolu "kočárky" 10 týdnu poté??!! My ten náš objednávali v cca 30.týdnu těhotenství a dočkali jsme se ho 4 týdny po porodu. Normálně se na něj prý čeká kolem 8 týdnů. ... Druhou (a poslední) knihu, co jsem si ještě kupovala bylo "Těhotenství v otázkách a odpovědích" od Ch. Lees, K. Reynolds a G.McCartan. Jednodušše a přehledně zodpovězené otázky, které se asi každé honí hlavou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Princeznovská má dobré členění... Je pravda, že ty kočárky jsou trošku mimo :-)

      Vymazat
  9. Ahoj,
    ja jsem vetsinu knih pouze prolistovala a nikdy radeji znova neotevrela. :-) Behem tehotenstvi jsem se spolehala na rady porodni asistentky, ktera mi byla doporucena a doporucila bych dal! Veskere me dotazy byly zodpovezeny a hlavni temata setkani byla recena lidskym pristupem, ktery byl/je k nezaplaceni. (Manzel byl take spokojen.) Jen podotykam, ze jsem celkem flegmatik a nemam sklony se stresovat uplne kazdou veci. Mit vsak (behem tehotenstvi) moznost vyuzivat rad a mouder porodni asistentky s 20 letou praxi (jeste k tomu s praxi v te same porodnici, kde doufejme budu rodit) je nesrovnatelna vyhoda... A rozhodne fora "vsevedoucich", natesenych a sislajicich mamin by snad melo byt zakazano sledovat. :-D
    Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie