Powered By Blogger

pátek 9. května 2014

Snídaně Chytré Horákyně

Ti z Vás, kdo sledují můj Instagram si nemohli nevšimnout, že jedu v programu Whole30. Už mnoho let se zajímám o jídlo a výživu. V posledních několika letech se názory vyostřují a formuje se několik směrů - od brethariánů (kteří nejedí nic), přes vitariány a příznivce raw stravy, stoupence Clean eating, až po druhou stranu spektra zahrnující paleo stravu nebo moji soukromou Pravěkou kuchyni. Nebudu Vás tady přesvědčovat, abyste jedli to nebo něco jiného, literatury je spousta (alespoň té zahraniční). Místo toho si Vám občas dovolím přinést nějaký ten recept nebo postřeh - co třeba pátky? Šlo by to?

No a začneme hned něčím, co možná na první pohled není až tak světoborné, ale věřte mi. Pro někoho, kdo úplně vynechal mléčné výrobky, to bude lákavé...Tadááá:

Vanilkový "puding" s jahodami
Majda by řekla: "Co to je?" Zkrátka vezměte dvě až tři lžíce chia semínek, zalijete je 150ml mandlového mléka, přikápnete trochu vanilkového extraktu, dáte do ledničky a na den na to zapomenete. Chia semínka mezitím budou dělat to, co umí nejlépe: bobtnat a slizovatět. Výsledkem je pudinkoidní hmota, kterou můžete doplnit třeba právě o ty jahody. Pak už nezbývá, než to celé sníst. Je asi zbytečné vyjmenovávat blahodárnost chia semínek na váš organismus. Kdyby náhodou, doporučuji www.google... atd. 



Představte si nekonečné množství variací: s kokosovým mlékem, s čokoládou, s ořechy... 

A jak jste na tom vy? Sledujete nové výživové směry nebo jedete českou knedlíkovou klasiku?

Těším se vaše tipy, triky a odkazy v komentářích a brzy se uvidíme...

M.

11 komentářů:

  1. Podobný recet jsem si kdysi připnula na Pinterest, ale ještě ho nestačila vyzkoušet. Vypadá to moc dobře! Ve zdravé stravě taky jedu a ráda zkouším nové věci, takže se moc těším na tvoje další recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já jsem moc nevěděla, co od toho čekat, ale mám v plánu variaci čokolády v kokosovém mléce...

      Vymazat
  2. Jeee, to je super. Po Whole30 jsem se zbavila závislosti na cukru a na jídle obecně, to mco fandím!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ja neznam whole 30.... O co jde? Kdyztak zajdu na google:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to 30ti denní "restartovací" stravovací program pro vyznavače paleo stravy. Jde o to vyčistit tělo od výdobytků civilizace jako mléčné výrobky a obiloviny. Je to na delší povídání. U nás vyšla kniha Jídlo na prvním místě - tam je to pěkně shrnuté...

      Vymazat
  4. Ahoj, jaké je to mandlové mléko? Podle toho, co tak porůznu čtu, tak je mezi mandlovými mléky velký rozdíl v chuti.
    Trendy sleduji, ale neřídím se dle nich, spousta z trendů mi přijde jako martketingový trik, až to nebude vydělávat, objeví se další super potravina, která bude lepší a zjistí se, že onen původní trend měl nějaké mouchy. Nakonec, známe to z minulosti, pro příklady netřeba chodit daleko. Kromě toho různá, zhusta plesnivá, semínka fakt nejsou pro mě, to není trend, který by se mi trefil do vkusu, protože já plísně nerad a semínka jsou k nim náchylná a často jsou okem neviditelná, kdepak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle mléko je fajn, navíc v bio kvalitě bez zbytečností. Semínka a oříšky mám ráda, je pravda, že kvalita se dost liší, ale časem se dá vypozorovat, kde mají lepší a kde horší kvalitu....

      Vymazat
  5. Mňamky ♥ Dala by som si hneď aj jahody, aj to mlieko. Veľmi by som to mlieko konečne chcela ochutnať :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mohu to jíst, i když kojím? Dívám se, že chia semínka jsou ze druhu šalvěje a ta se při kojení nedoporučuje kvůli možnému zastavení laktace...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie