Powered By Blogger

neděle 1. září 2013

Plavání kojenců a batolat - ano nebo ne? A když, tak kde?

Hezké září všem,

prázdniny jsou oficiálně za námi, zítra začíná škola a chtě nechtě, všechno směřuje k zakončení roku 2013 a k vánocům. Nevěříte? Je to tak, nebýt Haloween, máme už vánoční ozdobičky v každém supermarketu. Většina z nás už má po dovolené a s novým školním rokem začíná také sezona všelijakých kurzů pro děti. Dnes bych se ráda trochu zastavila u plavání miminek. Tak za prvé - ano, je to byznys a módní trend. My jsme na žádné plavání miminek nechodili a jak jsme dopadli? Upřímně - jak kdo :-)

U plavání miminek, podobně jako u očkování, existují dva tábory. Jedna skupina je prosazuje, doporučuje a argumentuje tím, že se děti otužují, přicházejí do styku se svými vrstevníky a hlavně si od malička tvoří kladný vztah k vodě a plavání. Druhá skupina naopak namítá, že dětem vyloženě škodí chlorovaná voda, že mohou chytit zánět středního ucha a také, že se jim díky chlorované vodě v bazénu může vytvořit astma. 

Tak tedy plavat ano nebo ne? Po zvážení všech pro a proti jsem se přidala spíš ke skupině první. Razím teorii, že bychom o dětech měli primárně uvažovat jako o zdravých a ne na nich odmalička hledat každou bolístku. To se týká i dětské stravy, režimů a podobných doporučení "amerických vědců" nebo české pediatrické společnosti. Ale o tom podrobněji třeba někdy příště. 

zdroj


Kam tedy chodit plavat, abych eliminovala případná potenciální zdravotní rizika? Jak jsem již zmínila, plavání kojenců a batolat je v dnešní době především móda a jako u všeho módního se na něm snaží přiživit spousta amatérů a lidí, hledajících snadný výdělek. Ono totiž zejména v Praze jde o poměrně dost drahou záležitost. Vzhledem k množství nabízených kurzů v Praze a okolí, přidávám jen odkaz na katalog těchto služeb - ten najdete tady. Doporučuji taky sledovat slevové portály, v průběhu září se tam jistě najde spousta slevových poukazů na ne zcela zaplněné kurzy. 

Dobré je pohlídat si několik základních faktorů:

1) kvalita a teplota vody v bazénu - Je voda chlorovaná nebo slaná? Případně se používá k čištění UV záření? V drtivé většině případů je voda alespoň trochu chlorovaná a to z hygienických důvodů. Dále se určitě zajímejte o to, jestli výuka probíhá v bazénu určené výhradně pro koupání dětí nebo se v něm mimo kurzy rachtá kde kdo. Ti z  nás, co občas zajdou do veřejného bazénu jistě chápou, na koho tam leckdy narazí...

2) náhrada absencí - ať chceme nebo nechceme, začíná podzim a zima a některé děti se neubrání nemoci. Případně Vám do termínu lekce přijde něco nečekaného - tomu těžko zabráníte. Je tedy lépe vybírat kurzy, kde Vám umožní chybějící lekce nahradit. V tom se také jednotlivé kurzy velice liší.

3) doba před a po kurzu - jak dlouhý čas máte na převlečení a aklimatizaci po bazénu? Často se stane, že kurzy na sebe navazují, další lekce začíná hned po skončení lekce první a tak je ve sprchách a v šatnách zmatek a chaos. Máte také možnost s dítětem strávit nějakou dobu po plavání v místě kurzu? Např. v kavárně apod? Pokud chceme v zimě předejít nachlazení dítěte, je dobré mít alespoň půl hodiny po plavání na odpočinek a přípravu na přechod ven do zimy.

4) doporučení - Máte ve svém okolí maminky, které již se svými dětmi plavou? Na všechno se jich vyptejte, protože doporučení je pořád ten nejlepší způsob, jak získat relevantní informace v podstatě o jakémkoli produktu. 


Na základě všech výše uvedených parametrů jsem nakonec vybrala plaveckou školu Žabička. Co se mi líbí - je možné nahradit až všech 10 hodin kurzu, lektoři jsou akreditovaní MŠMT, je možné vybrat si dobu kurzu - plave se od pondělí do pátku od rána až do odpoledne; máte spoustu času před a po kurzu na pohyb jak ve vodním a saunovém světě, tak i ve sprchách a v šatně; je možné přizvat si doprovod na souš - babičky, tatínky...; po plavání máte možnost dítě nakrmit a zabavit, čas není omezen... Zkrátka vypadá to moc lákavě, jdeme v pondělí na první lekci, určitě dám časem na blog nějakou recenzi.

A jak to máte s plaváním dítek vy? Chodíte, nechodíte, nikdy byste nechodili... Těším se na Vaše komentáře v diskusi.

Hezké září

M.

5 komentářů:

  1. Ahoj, my byli na 2 kurzech, v Zabicce a Lodicce :) Oboje podobny, nakonec jsme si rekli ze usetrime, basnicky ve vode dokazu rikat i sama, kurzy jsou moc predrazeny. V bazenu Step, kde plave Zabicka muzes chodit sama, zaplatis jen vstup, takhle to delame my, jdem podle nalady. Tak nezajdem nekdy treba vsichni 4? :) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já mám do Žabičky dokonce nějakou tu plavenku zdarma, takže určitě s vámi rádi zajdem - už jsme se dlouho neviděli :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, my chodime do Raftika na Smichov a do klubu vodnich deti do Jesenice, oba bazeny maji ne chlorovanou, ale slanou vodu, neni to bazen urceny pro verejnost, takze se tam nic jineho nez kurzy neplave a soucasti arealu je krasna herna... takze aklimatizace po plavani jedna basen :-)
    Jana B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Jesenice zní zajímavě, možná bychom to mohli někdy vyzkoušet, ať máme srovnání...

      Vymazat
  3. Jéé, ja miluji dětské plavání. S dcerkou jsem také chodila a jí se to strašně líbilo. Se synem jsem nemohla, protože se narodil nedonošený a se žloutenkou a tak nám to paní doktorka nedoporučila. Musím uznat, že je to na něm vidět, teď je ve vodě mnohem bojácnější, než jeho sestra. Nedávno jsem jim oběma koupila nové plavečky. Sehnala jsem je přes tento super slevový portál.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie