Powered By Blogger

středa 30. října 2013

Císařský řez s ročním odstupem

Zdravím všechny,
před rokem se nám narodila naše malá Majda. Původně jsem vám chtěla napsat takový ten klasický rozplývací příspěvek typu - podívejte, jak krásné máme dítě - ale nakonec jsem chtěla radši napsat něco, co by pro Vás mohlo být i snad trochu užitečné. 

Jak už jsem zmiňovala ve svém příspěvku o rození u Apolináře tady, tak jsem před rokem podstoupila akutní císařský řez. Tedy neplánovaný. Já jsem se na porod opravdu těšila, v sobotu jsem si řekla "tak dneska by to šlo" a v noci na neděli mi praskla plodová voda. Do porodnice jsem odjížděla celá natěšená, i když trochu rozechvělá a bez kontrakcí. Věděla jsem, že si mě tam s prasklou plodovou vodou už nechají. Nechali. Plánovala jsem si porod, který bude pokud možno bez jakékoli medikace, s možným použitím epidurálu, pokud by to nešlo vydržet. Nakonec ten epidurál bylo to jediné, o co jsem prosila a snad to jediné, co jsem nedostala. Jak jsem zmiňovala dříve, nebudu přispívat další porodní historkou, každý porod je jiný a já jsem zdaleka neměla ten nejhorší. Můj negativní zážitek souvisí spíš s trochou smůly a psychickým rozpoložením v průběhu porodu. Abych to zkrátila, v pondělí navečer se mi tedy narodila Majda císařským řezem pro nepostupující porod. 

čerstvá Majda - fotil manžel

První, co si pamatuji po probuzení z narkózy byl doktor, který se mě ptal, co se mi narodilo. Byla jsem schopná jen zavrtět hlavou, že nevím a pak jsem byla znovu v limbu. Po druhém probuzení jsem už byla schopná najít mobil a tam mmsku od manžela s fotkou Majdulky. Tak se mi ulevilo, že mám mimino. Na JIP jsem byla spokojená, trochu sjetá ze všech těch léků. Převládal příjemný pocit absence bolesti, možná to znáte, když Vás přejde opravdu velká migréna, že je to ohromná úleva a máte takovou lehkou hlavu.

Majdu jsem viděla až druhý den odpoledne, když mě převezli na šestindělí. Přišli jsme tedy o všechen ten poporodní bonding, s odstupem si však troufnu říct, že to na nás nezanechalo žádné následky. Ten druhý den jsem byla celkem ráda, že mi Majdu první noc nosili jen na kojení. Ztratila jsem totiž při porodu hodně krve a museli mi dávat transfuze, tak jsem byla trochu zesláblá a ten jeden den navíc mi přišel vhod. 

první setkání - moc nám to oběma sluší :-)

Po císařském řezu sice můžete sedět normálně, takže nebudete potřebovat nafukovací kruh na sezení, musíte se ale vypořádat s rozřezaným břichem. Největší problém mi dlouho dělalo právě posadit se. Musíte nejdřív na bok, pak se vzepřít rukou a odpinknout se do sedu :-) tedy tak si to pamatuju. Bolest z rány mi přišla triviální, vzpomínka na porod byla pořád moc čerstvá. I tak jsem si na noc ráda brala od sestřiček léky na bolest, trápil mě totiž kašel po inhalaci rajského plynu při porodu a po intubaci při operaci. A kašlat s rozřezaným břichem není žádný med, to si dovedete představit. Den ode dne to však bylo lepší a lepší, břicho začalo pomalu splaskávat... Hodně pomalu:

třetí den po porodu
Naštěstí vévodkyně Kate nedávno ukázala celému světu, že břicho ženě nezmizí hned po porodu. Po císařském řezu nesmíte tři měsíce vůbec cvičit a větší zátěž se doporučuje až po půl roce. Po pravdě, když mě propustili z porodnice, byla jsem pořád ráda, že chodím (měla jsem bolavou horní polovinu břicha, jak po mě při porodu skákal personál). Prvních čtrnáct dní jsem pak měla problém s otáčením při spaní, nicméně to není nic, na co bych nebyla zvyklá z konce těhotenství. Úplně bez bolesti jsem byla asi opravdu až po šestinedělí. Jizva se hojila a od svého gynekologa jsem dostala radu, jak na ní. Kupte si kartáček na obličej z přírodních štětin a každý den ve sprše si jizvu silně masírujte, jako by byla špinavá. Podpoří to prokrvení a hojení. Nezapomeňte promazávat. Pokud budete mít štěstí, jizva více či méně zmizí. U mě tedy méně, protože já mám sklon k tvoření těch velkých jizev, ale co. Nikdy mi to nevadilo. 

den po návratu z porodnice - sotva jdu
Ještě bych měla zmínit pár drobností, které Vás můžou po císaři zaskočit. Záleží na tom, jakou budete mít jizvu, ale často se stává (i mně), že budete mít oblast kolem jizvy necitlivou. Já jsem měla půl roku úplně necitlivou část mezi jizvou a pupkem. Teď už se mi citlivost částečně vrátila, ale už to asi nikdy nebude jako předtím. Teprve nedávno jsem narazila na další zajímavou souvislost s císařem a to je bolest zad. Je to informace JPP (jedna paní povídala), ale prý bolest zad nějakou dobu po císaři souvisí právě s prodělanou břišní operací. Já jsem měla dlouho po porodu bolavá záda na pravé straně a trochu to ustoupilo, až když jsem začala pravidelně cvičit. Při běhání to cítím pořád. 

na konci šestinedělí - už se poznávám
Ještě jedna souvislost s prodělaným císařským řezem - jizva zůstane nejen zvenku na břiše, ale i zevnitř na děloze. To má vliv především na další těhotenství. Děloha může být v těch místech oslabená a hrozí Vám komplikace na konci těhotenství. Druhý porod Vás v naší zemi čeká velmi pravděpodobně taky císařem. Na předporodních kurzech říkali, že Vás případně nechají zkusit normální porod, ale moc bych na to nesázela. V USA se zažil termín VBAC (vaginal birth after c-section) neboli vaginální porod po císaři. Jakási druhá šance na ten zážitek z přirozeného porodu. Ne vždycky se to povede, ale dává Vám to pak šanci na případné další porody a těhotenství, protože třikrát rozřezaná děloha po císaři už není nic moc, jestli mi rozumíte.

Vliv císařského řezu na dítěte ve srovnání s normálním porodem si hodnotit netroufnu, to je i pro lékaře spíše v oblasti možná a bůhví proč. Takže o tom třeba zas někdy jindy, pokud by Vás to zajímalo. 

Na konec přece jen jednu miminkovskou fotku Majdulky. Před rokem to byl takovýhle prcek:

třetí den, je to roztomilouš

A co vy? Máte nějaké zajímavé vzpomínky na poporodní rekonvalescenci? 

M.

Něco navíc: pokud si chcete počíst o zkušenostech jiných matek s císařským řezem, podívejte se sem...

5 komentářů:

  1. Moc pěkně popsané. Napadá mě tolik věcí, že asi budu muset napsat jako reakci vlastní článek na svůj blog :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se těším. Pak mi sem šoupni odkaz, jo?

      Vymazat
    2. Tak tady to je ;-)
      http://misaavlada.blog.cz/1310/porod

      Vymazat
  2. Ahoj Maruško,
    nějakou oklikou jsem narazila na tento tvůj blog a tento příspěvek. Známe se jenom od vidění... Znám více holek, co po prvním císaři porodily spontánně. Sama mám za sebou taky akutní císařský řez, tak jsem si toto zjišťovala, zda je možné, ještě v porodnici. To jak to probíhalo, se nesluší sem asi ani psát. Důvodem bylo špatné natočení hlavičky tlačící se do menšího otvoru než byla samotná hlavička v té již zmi'nované špatné poloze. Takže asi 10 minut hrůzy a strachu o dítě, kterému padal tep na monitoru (po 53 hodinách kontrakcí :))) Nejdůležitější je, že všecko dobře dopadlo a dítě si nenese žádné následky..!!
    Ale co jsem zjistila - druhý spontánní porod je možný když
    1) hmotnost plodu je podle odhadu pod 4 kg
    2) plod je příznivě natočený
    3) porody jsou od sebe více než 18 měsíců
    4) tloušťka jizvy je dostatečná - kontroluje se v průběhu těhotenství ultrazvukem
    5) porod se rozjede spontánně
    6) samozřejmě plod dobře reaguje na kontrakce a nepřidruží se žádné další komplikace
    7) při dalším těhotenství je nutné kontrolovat co nejdříve, zda vajíčko neniduje v jizvě, pokud ano, je třeba přistoupit okamžitě k revizi dělohy
    Pozdravuj rodiče a blahopřeji k holčičce a holčičce k 1. narozeninám...!! A rodičům ke krásné vnučce..
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuju za vyčerpávající informace. 53 hodin kontrakcí je mazec. Já jsem po vyvolání měla kontrakce jen pár hodin a na konci jsem byla už úplně vyčerpaná. Díky moc za přání a pozdravy určitě vyřídím :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie