Powered By Blogger

úterý 11. března 2014

Kozy, kam se podíváš...

Nejen kozy, ale i husy, ovce, kachny a jiné domácí zvířectvo na vás čeká ve výletním areálu na Pěnčíně. Letos jsme tam byli už podruhé a zase to stálo za to. Vítejte u dalšího dílu mého občasníku - Kam na výlet...


Majda je dítě velkoměsta a tak je pro mě hodně důležité už od malička ji co nejvíc seznamovat s přírodou v jakékoli formě. No a domácí zvířectvo a vůbec hospodaření na farmě je toho nedílnou součástí. Já jsem měla to štěstí, že jsem jako malá prázdniny trávila u příbuzných na venkově, tak jsem si mohla osahat všechny ty slepičky, králíky, prasátka a kravičky. Vím, jak se zabíjí a stahuje králík, jsem seznámená s prací na malém hospodářství. Bohužel, nikdo nemládne a loni nás opustil můj prastrýc den předtím, než jsme tam měli jet na první seznámení Majdy s venkovem. 

Tohle, že je oslík?
Proto ráda využiji každé příležitosti jít se někam na statek nebo (moderně řečeno) na farmu podívat. Jedním z těch míst je právě Pěnčín, kam jsme se zajeli podívat dvakrát v rámci dovolené na horách. Poprvé loni, když bylo Majdě půl roku a celou dovolenou nám pršelo. Podruhé minulý týden na dovolené, kdy nám zase chyběl sníh. Mimochodem, pokud Vás někde v Krkonoších nebo Jizerkách potká podobný problém, můžu tohle místo jenom doporučit. Zaparkujete před areálem a můžete se vydat na prohlídku. 

Nudit byste se neměli. Areál nabízí nejen možnost prohlédnout si zvířata na farmě, ale najdete tu i muzeum zemědělských strojů, restauraci, obchod s mléčnými výrobky z farmy a třeba i korálkovou dílnu, kde můžete nakoupit materiál a s většími dětmi vytvořit nějakou skleněnou nádheru. 

Půlroční Majda, už tehdy nadšená zvířectvem
My jsme se i tentokrát zastavili v hlavní hale, kde je většina dospělých koz, oslík a teď i čerstvá kůzlátka, která se nahřívají pod lampami. Majda s nadšením pobíhala mezi ohradami a vydržela by tam asi hodně dlouho. Můžete si koupit i krmení pro kozy, nicméně Majda má z koz moc velký respekt. Kozu si pohladila s obavou asi dvakrát, ale z odstupu to bylo samé: "Ahój, ahój...", když kozy zdravila.


Vstupné do areálu je dobrovolné, nejlíp asi farmu podpoříte nákupem výrobků z farmy nebo účastí v korálkové dílně. Zkrátka možností je moc. My jsme byli v Pěnčíně pokaždé mimo sezónu a dokážu si představit, že v létě tam bude dost rušno. Přesto můžu na výlet i s úplně malými dětmi jen doporučit.

Pokud byste rádi věděli víc podívejte se sem na stránky kozí farmy pro plánek areálu, mapku nebo fotky z farmy.



A jak to máte vy? Pozná vaše dítko husu od kachny? Nebo radši jedete někam za jinou zábavou? Na rady, tipy i odkazy čekám v komentářích...

Ještě si dovolím připomenout další místa, kde se můžeme potkat - a to na Pinterestu, Facebooku, Instagramu nebo YouTube. Ikonky najdete vpravo nahoře - stačí kliknout. 

Díky a užívejte jara, uvidíme se brzy...

M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie