Powered By Blogger

neděle 29. září 2013

Kam na výlet III. - krásy podzimu v Průhonicích

Zdravím všechny,

dnes mám pro Vás další tip na výlet. Ať se nám to líbí nebo ne, léto je už opravdu za námi a začíná podzim. Možná víc než jindy i Vás napadá otázka - kam vyrazit? 
Minulý týden jsem potřebovala prověřit lokaci na jedno nadcházející focení a tak jsme se s kamarádkou vydaly do Průhonického parku. Park je dnes pod záštitou UNESCO a pokud jste tam ještě nebyli, tak stojí za navštívení.

Vstupné do parku stojí 50,- Kč pro dospělého, děti platí od 6ti let 30,- Kč nebo si můžete koupit rodinnou vstupenku za 130,- Kč. Parkování Vás vyjde na 30,- Kč za hodinu - tady pozor, vzhledem k rozlehlosti parku se tu dá strávit klidně půl dne a právě na parkovném se to projeví. My platily 180,- Kč, stálo nás tedy víc než oběd nebo vstupenky. 

Pokud vejdete hlavním vchodem, čeká vás hned kouzelný zámek, který je oblíbeným místem svateb (nedivím se, je to opravdu hezké místo). Pak si můžete vybrat ze třech návštěvnických okruhů v různé délce nebo zvolit vlastní trasu. Pokud park neznáte, doporučuji vzít si na pokladně mapu parku a i tak není jisté, že někde špatně neodbočíte. Ač si troufám tvrdit, že v mapách čtu celkem dobře, povedlo se nám několikrát vybrat špatnou odbočku. Nevím, jestli to má něco do činění s pravidly UNESCa , ale označit jednotlivé trasy i reálně a ne jen na papíře by moc pomohlo v orientaci. Jsem přesvědčená, že by šel vymyslet způsob, jak to udělat decentně a nenarušit vzhled parku. 


Nejkratší okruh - Základní - měří 2,5 km a provede Vás okolím zámku, rybníků a vyhlídkou. Můžete zvolit i okruh Vyhlídkový, který je dlouhý 10 km a měli byste jej projít za 5 hodin. Tímto okruhem obejdete celý park. My jsme nakonec vzhledem k počasí a náladě zvolily okruh Hlavní, tím pádem nás čekalo 5 km. Nakonec to díky různým neplánovaným odbočkám bylo něco přes 6 km a na konci nás vyhnal déšť. Nicméně výlet stál určitě za to, stromy se pomalu začínají zabarvovat a následující měsíc slibuje doslova čarokrásné pohledy.

V parku najdete mnoho vodních prvků - potok, rybníky a různé kaskády, naše holky to všechno sledovaly s velkým zaujetím. Na výletě jsme byly ve všední den a moc lidí jsme nepotkaly. O víkendech při pěkném počasí to bude asi trochu jiné.

A nebyl by to pořádný výlet, kdyby nezahrnoval návštěvu občerstvovacího zařízení. Tady mám pro Vás tedy stoprocentní tip: pizzerii Coloseum najdete pár metrů od hlavního vchodu a je ukázkovým případem, jak myslet na rodiny s dětmi. Kromě perfektní a pozorné obsluhy tu najdete oddělenou část restaurace s dětským koutkem a zahrádkou s hřištěm. Ale jakým dětským koutkem! Přidám jednu fotku a předem se omlouvám za kvalitu - nicméně pro ilustraci snad poslouží:

Přebalovací pult, mikrovlnka a dostatek dětských židliček je samozřejmostí. V téhle restauraci máte šanci se dobře najíst, zabavit Vaše ratolesti a odcházet s příjemným pocitem. 

Pokud tedy zvažujete větší rodinný výlet, zkuste jako my zajet do Průhonic a užijte si podzimu venku.


Zvětšit mapu

Kam chodíte v tomhle ročním období s dětmi Vy? těším se na Vaše tipy v komentářích.

M.

Ještě odkaz na web parku: www.parkpruhonice.cz

5 komentářů:

  1. Nádherná příroda, nádherné výhledy. Tiše závidím.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsi se tak peclive chystala na nas? Paráda! Mozna budou i babičky a dedove, takze nas bude 3 - 7, zalezet bude na presnem case. Kviuli svetlu bude asi lepsi brzke odpoledne, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No páni, to bude focení! Myslela jsem tak kolem třetí odpoledne a uvidíme, kolik vydržíme. Babičky a dědečky vítáme, hlavně když budete barevně sladění :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie