Powered By Blogger

čtvrtek 28. listopadu 2013

Plánujeme pokojíček I.

Zdravím všechny,

jelikož už se Majda přehoupla přes 1 rok a je to pěkná všetečka, pomalu plánujeme její přesun do vlastního pokojíčku. Jenže ono se to řekne -  pokojíček. Mám kamarádku (ahoj Péťo ;-)), která zařídila pokojíček za den v akci hurá. A moc se jí povedl. Jenže to bych nebyla já, abych neplánovala dopředu. Je potřeba zvážit několik faktorů. 

Za prvé - Kde? Z které místnosti bude pokojíček? Bydlíme v bytě, kde vyrostl můj drahý choť a původní dětský pokojíček je tam, kde máme teď ložnici. Je to druhý největší pokoj v bytě, má vstup na balkon a je na konci bytu. Takže vhodný kandidát. Jenže! Pokojíček v ložnici znamená zařídit nově dva pokoje. Pokojíček a ještě novou ložnici. Vzhledem k tomu, že našim cílem je mít co nejmenší rozpočet, tuhle variantu jsme zavrhli. Zbývá tedy druhá možnost - zrušit pracovnu a zařídit pokojíček tam. Je to malá místnost mezi obývákem a ložnicí a není v ní moc světla. Na druhou stranu, je to špatně, že má dítě malý pokojíček? Já myslím, že ne. Vzpomeňte na Harryho Pottera, ten bydlel pod schody. Pravda, ještě jsme mohli zrušit šatnu/kumbál v předsíni ;-) Konečné rozhodnutí tedy padlo na pracovnu. Jistě, vyvstává otázka kam s pracovnou, že? No uvažujeme o vytvoření pracovního místa asi někde v obývacím pokoji, ale o tom už někdy jindy.

Za druhé - Jaký? Tedy v jakém stylu? Dětský pokoj pro malé dítě by měl být přeci jen zařízen dětsky. I když se mi moc líbí minimalistické pokojíky v černobílém ladění, pro náš pidi pokojík bez světla se opravdu nehodí. Ale jak se vyhnout kýči? To je problém. Chce to zkrátka nějaké téma. O princeznovském růžovém pokojíku jsme neuvažovali ani na vteřinu. Nakonec jsem po surfování na internetu po zahraničních serverech o bydlení vybrala téma - přítel lesa neboli po anglicku woodland theme...

Pro Vaši představu přidávám pár ilustračních obrázků:

zdroj
zdroj
zdroj
Tak nějak bych si to představovala... jen je potřeba udržet fantazii na uzdě a nepřeplácat pokojík nábytkem a dekoracemi. Další variace na tohle téma najdete tady na mojí  nástěnce na Pinterestu. Jak jsem zmínila, chceme udržet co nejmenší rozpočet. Postýlku už jsme vyřešili s babičkou, kápli jsme v Ikee na dřevěnou postýlku v hnědé s 50% slevou. Jak říká moje máma - nekup to... Právě proto, že nechceme utrácet, tak na pokojovou rošádu nespěcháme. Jsme právě ve stadiu plánovaní a věci dáváme dohromady postupně. Myslím, že kulový blesk nastane někdy na jaře, o postupu vás budu poctivě informovat.
A co vy? Kdy jste přesunuli děti do vlastního pokojíčku? A jak jste ho zařídili? Těším se na vaše připomínky a komentáře.

Užívejte končícího podzimu a brzy zase tady na blogu...

M.

8 komentářů:

  1. Ahooj, ja bych zvolila vetsi pokojicek-z loznice, pokud planujete jeste sourozence :) Pak byste museli stejne znova predelavat. Uvidis jak bude pribyvat hracek :D My budem muset asi brzo do vetsiho bytu... D.

    OdpovědětVymazat
  2. Navic pokojicek sousedici s obyvakem bych nedavala urcite, pokud chcete mit vecerni navstevy tak tam bude dost hluk :) Dala bych krajni pokoj a velky, at je velky hraci prostor. Dospeli mate dalsi 3 pokoje a na spani staci malo mista :) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, než se dočkáme nějakýho sourozence a než ten doroste do vlastního pokojíčku, tak bůhví, co bude. Alespoň bude zase nějaká záminka k novýmu zařizování ;-) A s tím obývákem máš pravdu. Naštěstí je mezi ním a pokojíkem nosná zeď, přes kterou není moc slyšet. To jsem zvědavá, kam se nakonec přestěhujete ;-)

      Vymazat
  3. Ahoj Maruško, my taky rozmýšleli jestli bude pokojíček ve větším pokoji s balkonem nebo v menším bez balkonu, do kterého svítí sluníčko jen dopoledne. Nakonec zvítězila varianta - menší pokojík bez balkonu. Protože balkon rádi využíváme v létě pro večerní venkovní posezení. Jari si stejně hraje v celém bytě, hračky jsou pak roztahané opravdu všude. Menší pokojík, kdo kterého odpoledne nesvítí sluníčko je pro něj pak ideální na odpolední spánek.
    Vlastní pokojíček má už půl roku, ale podoba pokojíčku se pořád mění a dolaďuje. Také vždy čekám na slevové akce, abych dokoupila různé pičičundoviny a dekorace.
    U Jariho ta zatím vypadá nějak takto (i když na fotce je pokojík nezvykle uklizený a ještě v něm není postýlka, tu jsme tam dali až druhý den po tom, co jsme toto fotili)
    http://hananadovolene.blogspot.cz/2013/07/detsky-pokojicek-aneb-kdy-je-spravny.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufáme, že Majdule bude líp spát, když bude sama v pokojíčku, jak píšeš na blogu. U toho vašeho se mi líbí hlavně ta komoda a závěsy :-)

      Vymazat
    2. Komoda i závěsy jsou z Ikey. Vlastně jako většina věcí v našem bytě :) Závěsy byly ušité docela rychle. Ale musela hlídat babička, abych na šití měla klid :)

      Vymazat
  4. No pokoj se vstupem na balkon bych osobně pro prcka nevolila. Já si to zatím maluji asi moc jednoduše - vždyť to dítě toho moc nepotřebuje, ne? Postýlku (ta, kterou má od narození ji vydrží ještě pár let, doufám), skříň na hračky, nějaký sedací pytel a pohodlný koberec/podložku na hraní :-) ... Skříň s oblečením je teď v naší ložnici a nevidím prozatím důvod ji přesouvat - raději si ušetřím práci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Taky si myslím, že malé dítě nepotřebuje spát v největší místnosti bytu. A přes den si stejně hraje v celém bytě, nejen ve svém pokojíčku.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie