pondělí 13. ledna 2014

Šílená biomatka

"Vy asi taky nemáte doma televizi, co?", zeptala se nás pokladní v Bille, když jsme odmítli igelitku zdarma. Televizi máme. Setkávám se s tím překvapivě často. Dokonce už se leckde vžil termín Biomatka. Já si jí představuju jako štíhlou blondýnu v dlouhé batikované sukni, tílku a sandálech, které na zádech visí v šátku dítě. A vy? Vždycky mě to překvapí. Když někdy zabrousím do diskusí třeba na OnaDnes, tak mám pocit, jako by existovaly jen dva typy matek. Ta "normální", co nic neřeší, chodí na mateřské na kafíčko, dítko odloží do dětského koutku a s cigaretou probírá s kamarádkou poslední novinky v bulváru. No a pak je ten druhý tip Biomatky, která rodí doma, rodinu krmí jen biopotravinami a v supermarketu na ní nenarazíte. Je to vážně tak jednoduché? Doufám že ne. 

Jak Majda roste, spoustu věcí přestávám řešit nebo už mě tolik nestresují jako na začátku. Mateřství vás zkrátka otrká. Pořád mi vadí, když musíme s Majdou někam, kde se kouří. Bohužel, někdy se tomu nevyhneme, ale alespoň se snažím se takovým situacím vyhnout. Druhou věc, kterou řeším pořád a kterou asi řešit nepřestanu, je to, co Majda jí. Nic naplat v jednom má doktorka Cajthamlová pravdu - Jste to, co jíte. A u malých dětí to platí dvojnásobně. Bohužel, odborníci se v dnešní době neshodnou ani na tom, jak se má správně stravovat dospělý, natož malé děti. Pořád se snažím najít ten správný klíč nebo návod. Argument generace našich rodičů - my jsme taky jedli všechno - mi nepřijde jako užitečný, protože ruku na srdce, že by dnešní padesátníci byli vzorem zdraví a vitality, to se opravdu říct nedá. Dokonce se to nedá říct ani o dnešních třicátnících. Jak z toho tedy ven? Jediné, kam jsem zatím dospěla, je snažit se krmit Majdu domácím jídlem, co nejvíc ovoce, zeleniny a dobrého masa (s preferencí bio nebo z ověřeného zdroje). Určitě se ode mě dnes nedočkáte nějakého konkrétního návodu, dnes bych vás chtěla poprosit o váš názor. 

Řešíte, co vaše děti jedí? Je nějaká skupina potravin, kterou jste z jídelníčku svých dětí úplně vyřadili? Předem děkuji za vaše připomínky, je to pro mě velké téma.


11 komentářů:

  1. Resim to hodne, je to jedna z mala veci, kterou dceri muzu zkvalitnit zivot (aspon doufam). Takze ji nechci hned jako male zaneradit zazivani a organismus celkove a chci, aby mela dobry zaklad. Takze uz od malicka ji vedu k ovoci, zelenine ( ted se to buhuzel zacina horsit), taky varim doma, nesolim, pecivo kupuju jen u farmaru nebo upecu sama. Drive jsem kupovala i bio maso, ale casem jak byla vybirava a kvuli ne zcela lehke dostupnosti, jsem toto prestala resit a kupujeme uz normalni z hypermarketu. No a pak jeste minimum sladkeho a nic, co by obsahovalo nejaka ecka. Chtela bych ji navyknout i na lusteniny a polevky, ale ty zatim +- odmita, tak snad nekdy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důležitý je asi i příklad rodičů. Tedy pokud doma nemáme klasické sladkosti a rodiče nekupují polovinu jídel ve fast foodu (to se nám občas stane, to musím čestně přiznat), tak to pro děti do budoucna bude prostě přirozené. S bio masem je potíž, kupujeme vždycky na objednávku třeba 10 kg hovězího, ale chce to hodně plánování a logistiky...

      Vymazat
  2. Ač bezdětná, tak mě tenhle článek hodně bavil. Ale je pravda, že na podobnou argumentaci té starší generace jsem taky už alergická a to nejsem ani BIO fanatička či posedlá zdravou výživou. Jen do sebe nechci tláskat zbytečné jedy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, vždycky mě překvapí, co všechno se dá nacpat do těch nejobyčejnějších potravin... Díky za pochvalu ;-)

      Vymazat
  3. Hezký článek :-) Já mám štěstí, že dcerka jí opravdu všechno. Jen mam obavu z některých příbuzných, kteří na její jídlo reagují slovy "ble, to bych nejedl" nebo prostě "fuj". Teď tomu ještě úplně nerozumí, ale už vidím, jak za půl roku to bude jednoduše opakovat a začne mi odmítat bílý jogurt nebo brokolici nebo jahly... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, u příbuzných to bude krušnější, na druhou stranu, dítě snad převezme to, co vidí doma a občasné výjimky jsou v toleranci ;-)

      Vymazat
  4. Ještě malého nepřikrmuji, na to je ještě brzy. Ale hledala jsem informace, kde se dalo a zde je top mých objevených zajímavých informací, z nichž si jako skládačku skládám vlastní přístup, který budu razit:
    1) přístup z blogu vyzivujicitradice.cz, konkrétně zajímavý článek http://vyzivujicitradice.cz/2012/03/10/krmeni-miminek/ či rozepsáno jinak pak i v tomto článku: http://vyzivujicitradice.cz/2013/06/21/vyzivujici-tradice-pro-ty-nejmensi/ a přeloženo jinak zde: http://zivakultura.cz/2014/03/zavadeni-prikrmu-u-miminka/
    2) kniha Francouzské děti jedí všechno - skvělá vtipná kniha o tom, jak jíst a jak do dětí dostat i neoblíbenou zeleninu. Například mne překvapilo, že francouzské děti snad do tří let ochutnají v součtu více potravin než průměrný dospělý američan. A nebojí se syrových vajec např. v čokoládové pěně, ani dezertů a mají zdravější přístup ke sladkostem
    3) nahlížím, co dává dětem blogerka Věruška: http://blog.veruska.cz/?cat=46
    4) imunolog mi doporučil již od 4. měsíce dítě seznamovat v malých dávkách s nejrozmanitějšími potravinami (ke kojení, nepřestávat kojit), aby se s nimi organismus seznámil a předešlo se alergiím (to ale neznamená automaticky, že žádné nevzniknou). Například když dáváte maso, tak nezůstat jen u kuřecího, ale dítěti předložit i králíka, krůtu, kachnu, hovězí, jehněčí...
    5) poslouchám vyprávění, co dávaly dětem naši rodiče a co prarodiče, například u mě to byly právě masové polévky a žloutek a další dobré výživné potraviny

    Takže mám v plánu podávat brzy žloutek, jatýrka a masové vývary a postupně přidávat zeleninu do těch masových vývarů a dělat takové ty dobré mixované polévky. A postupně do nich přidat i kvalitní smetanu a k zelenině hodně kvalitního másla. Z mléčných výrobků zkusím jako jedny z prvních asi spíše jogurt nebo kefír. Obiloviny předložím nevím kdy (dost se na to všude názory různí), ale asi začnu jáhlami a pak namáčenými ovesnými vločkami. Semínka, ořechy a cizokrajné ovoce asi budu odkládat na později. Co to půjde, tak se budu vyhýbat přílišnému slazení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za spoustu skvělých podnětů! Jdu to prozkoumat...

      Vymazat
    2. Tak už přikrmuji svého syna a chci ještě dodat něco k bodu 4). Moje doktorka mi vysvětlila, že se doporučuje, aby dítě zkusilo co nejvíce různých potravin v tzv. imunologickém oknu (4-7. měsíc). Především matky, které při tom ještě stále kojí. Mateřské mléko prý má takovou ochrannou funkci, že se při něm ty potraviny nechovají jako alergeny (tak jsem to laicky pochopila).

      Narazila jsem i na docela přehledný popis zavádění příkrmů, který to hodně rozebírá z pohledu možných alergií: http://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-prikrmu/

      Vymazat
  5. Dobrý den Marie, zaujal mě Váš příspěvek. Mám skoro roční dcerku, do 6 měsíců plně kojená, od půl roku do 7/8 měsíců k obědu čistě zeleninový přikrm, pak dopoledne ovocný, později jsme přidali bezlepkové obilninové kaše doma dělané ze zrna k večeři, nikdy nemíchat s ovocem. Od 10 měsíců používám mořské řasy a oleje nejvyšší kvality. Jinak občas bezlepkové křupky a kojení přes den i v noci. Dcera je, řekla bych ukázkou zdravého kojence, skvěle prospívá, neznáme bolení bříška, prdíky... Skvělá je kniha Radost ze zdravých dětí. Krásné dny, Veronika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na knihu Radost ze zdravých dětí jsou na diskusích poněkud rozporuplné reakce: http://www.emimino.cz/diskuse/obilne-mleko-radost-ze-zdravych-deti-mudr-strnadelova-153198/ a http://www.emimino.cz/diskuse/radost-ze-zdravych-deti-nebezpecna-kniha-195812/

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie