Powered By Blogger

úterý 28. ledna 2014

Blbuvzdorné bulky aneb pečeme stylem Nigelly Lawson

Jedno se téhle dámě upřít nedá - umí rozvířit vody a vzbudit emoce. Ať už tím, že přestože už dvacet let natáčí pořady o vaření, všichni vidí (a ona to nijak nepopírá), že je vlastně strašně nešikovná a taková "patla". Nebo svým soukromým životem, který v poslední době znovu plní stránky bulvárních plátků. Mně je sympatická hlavě svojí chutí k jídlu a přístupem k vaření. S minimálním úsilím dosáhnout maximálních výsledků a pak se tvářit jako bohyně kuchyně. No a právě Nigella mě inspirovala k dnešnímu příspěvku.

zdroj

Když jsem na začátku roku psala o novoročních předsevzetích, tak jsem zmiňovala, že chci začít rodině péct domácí pečivo. Chléb se mi zatím vzpírá, ale co se týče jiného pečiva, jsem na to o dost lépe. Dokonce jsem tak troufalá, že ač nejsem žádná food-blogerka, troufnu si vám dnes předložit návod na domácí bulky. Jenže samozásobit se pečivem pro nás znamená péct zhruba obden. Cože? Ke všemu tomu starání se o dítě a o domácnost ještě každý druhý den péct? No nebojte se, právě ve stylu Nigelly to bude dneska šup, šup a hotovo.

Takže co budete potřebovat. Máte doma domácí pekárnu? Jestli ne, zkuste se zeptat po známých a příbuzných, spoustě lidí se na ní doma práší a neví, co s ní. Donedávna jsem na tom nebyla jinak. Vezmeme tedy pekárnu a do nádoby na suroviny nejprve nalijeme 350 ml vlažné vody. Pak přidáme 1 a 1/2 lžičky soli a dvě lžičky třtinového cukru (nebo normálního, jak je libo). Rozpustíme cca 25g másla (zase, jak vám to vyjde, prostě od oka) a přilijeme do nádoby. Teď potřebujeme 500g mouky. Mně se osvědčila směs 250g celozrnné a 250g hladké nebo 100g žitné a 400g polohrubé. Tady je prostor pro vaší invenci nebo pro to, co vyštracháte ve spíži. Mouku přisypeme do nádoby. Teď nám chybí přisypat už jen dvě lžičky sušeného droždí a je to. Zaklapneme troubu a pustíme program těsto. Do teď nám příprava zabrala asi 5 minut a můžeme jít na dvě hodiny skotačit s prckem. 


Po dvou hodinách na vás trouba zapípá, že je hotovo a můžeme pokračovat. Pustíme si troubu, aby se nám zahřála na 200°C a vyklopíme těsto na vál. Teď je to zase rychlovka. Těsto rozdělíme nožem na 8 dílů a každý s trochou mouky uplácáme do tvaru bulky. Jak vidíte na obrázku, nemusí to být úplně precizní. Připravíme si plech a ten buď vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem a až pak potřeme olejem. Je to na vás. Olej naspod bych nevynechávala, udělá po upečení křupavý spodek bulky. Zkrátka a dobře bulky vyskládáme na plech, potřeme vodou a posypeme kmínem. Jak vidíte, tentokrát jsem na kmín úplně zapomněla. Jakmile je trouba předehřátá, tak do ní dáme bulky péct. Zapneme minutku na 25 minut a zas máme volno. 


Po uplynutí požadované doby by měly být bulky upečené. Záleží na vaší troubě, každá peče trošku jinak. Necháme vychladnout a je to. Nedokážu úplně říct, jak dlouho bulky vydrží, u nás maximálně 2 dny, pak totiž žádná nezbyde ;-)

Doufám, že dnešní recept vyzkoušíte a osvědčí se vám. Pro inspiraci na další využití pekárny můžu doporučit knížky od Dáji Mrázové, má jich o domácích pekárnách hned několik. A jak jste na tom vy? Pečete doma sami? Kupujete pečivo někde u osvědčeného pekaře nebo to jistí supermarket? Jsem zvědavá.

Teším se na vás už brzy...

M.

3 komentáře:

  1. Super recept, určité ho někdy vyzkouším:-) Já jsem si takhle vzala pekárnu od mamky, která ji použila všeho všudy jednou:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Domácí pekárna je jedním z těch kuchyňských spotřebičů, které využíváme buď pořád nebo vůbec...

      Vymazat
  2. Ahoj Marie, ja jsem pred narozenim syna pekla kvaskove pecivo a po jeho narozeni jsem se z toho..., zhroutila. Tak jsem si pak rekla, ze radsi nez byt zhroucena a mit kvaskovy chleba, koupim o proste v obchode a budu stastnejsi. Proto se tesim, ze pokud budu mit kavarnu, necham si pect to nejlepsi kvaskove pecivo pod sluncem. Ciabatty, bagely, sendvice:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie